Podjetniški pospeševalnik Katapult danes pripravlja javni pogovor z evropsko komisarko za energijo Kadri Simson. Pogovor si lahko ogledate v živo, ali pa preko aplikacije Zoom oziroma na Facebooku. V Litiji bodo otvorili samostojno slikarsko razstavo Sabine Slana Cvikl, Zasavska ljudska univerza pa pripravlja delavnico sproščanja.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 20. september 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno oblačno z manjšimi krajevnimi padavinami.

Zapore cest

Na cesti Bevško–Trbovlje je promet zaradi izgradnje prometnega priključka urejen ob gradbišču.

Cesta Škratovina–Sore–Krajnc na Lokah v Trbovljah je do 10. oktobra od ponedeljka do sobote od 7. do 17. ure popolnoma zaprta, zaradi izgradnje kanalizacijskega omrežja. V terminu izvajanja del cesta ni prevozna.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 12. oktobra urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije plazu v Knezdolu.

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Na Cesti Hermana Debelaka v Hrastniku izvajajo gradbena dela – rekonstrukcija ceste od podvoza do prvih stanovanjskih blokov. Z deli bodo končali do začetka oktobra.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji je do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Lokalna cesta Litija–Sava je na odseku Smrekarica delno zaprta zaradi rekonstrukcije ceste. Delna zapora bo do 30. oktobra, vsak dan med 6. in 18. uro.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Radanja vas (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Litija), TP Kolovrat (od 8. do 9. ure) in iz TP Rove, izvod Kotredež (od 11. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo prekinjena dobava električne energije odjemalcev, ki so oskrbovani iz TP Center, izvod proti Rošu (8. do 12. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Javni pogovor z evropsko komisarko za energijo Katapult Trbovlje

Podjetniški pospeševalnik Katapult danes ob 12. uri v Trbovljah pripravlja javni pogovor z evropsko komisarko za energijo Kadri Simson. Na pogovoru z naslovom Kako bomo uresničili evropski zeleni dogovor bo sodeloval tudi državni sekretar z Ministrstva za infrastrukturo Blaž Košorok. Pogovor si lahko ogledate preko aplikacije Zoom ali na Facebooku, kjer ga bodo prenašali v živo.

Odprtje slikarske razstave Sabine Slana Cvikl KC Litija

Kulturni center Litija danes ob 19. uri pripravlja odprtje samostojne slikarske razstave Sabine Slana Cvikl z naslovom Življenje je lepo. Sabina Slana Cvikl je po poklicu učiteljica angleščine in nemščine. Slikarstvo je le eden izmed njenih hobijev, poleg kiparstva in fotografije, včasih pa napiše tudi kakšno pesem ali zgodbo. Ideje za slike najde na popotovanjih po svetu, saj je obiskala že 83 dežel. Največkrat so njeni motivi ljudje ali živali, pa tudi narava.

ZLU Tedni vseživljenjskega učenja

Zasavska ljudska univerza danes nadaljuje s tradicionalnim, že 26. festivalom Tedni vseživljenjskega učenja, ki bodo potekali vse do 10. oktobra. Obisk vseh prireditev je brezplačen.

Od 17. do 18.30 ure Zdravstveni dom Trbovlje (Rudarska cesta 12) pripravlja delavnico sproščanja.

Razstava Sava združuje – Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju v Hrastniku ogledate občasno razstavo Sava združuje, ki bo na ogled vse do avgusta 2022. Ogledate si jo lahko od 8. do 14. ure. Razstavo so pripravili trije slovenski muzeji, ki imajo Savo v svojem imenu – Gornjesavski muzej Jesenice, Zasavski muzej Trbovlje in Posavski muzej Brežice. Vsak muzej predstavlja, kako so živeli ljudje ob Savi v tej regiji. Za Zasavski muzej Trbovlje je vsebine (fotografije, panoje s teksti in razstavne eksponate) pripravila Jana Mlakar Adamič.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Svetovni dan genetike

Danes je svetovni dan genetike, ki je sorazmerno mlada veda. Na Kliničnem inštitutu za medicinsko genetiko si prizadevajo, da bi izboljšali raven znanja in vedenja na področju medicinske genetike tudi med ljudmi. To je sicer zelo dolgotrajen postopek. Z genetskimi boleznimi se ljudje namreč srečajo precej redkeje kot z običajnimi. Načini dedovanja so pogosto precej zapleteni, prav tako vpliv dedne okvare na razvoj bolezni. Raziskave obolevanja prebivalstva in izkušnje pri zdravljenju kažejo, da ima med 5 in 10 odstotki prebivalstva težave z genetskimi boleznimi.

Savus