Danes se v Zasavju ne dogaja kaj veliko. V Zagorju se lahko cepite brez predhodnega naročila, v Trbovljah pa si ogledate animirani film Tačke na patrulji. Se je pa na današnji dan rodil tudi zasavski fotograf in akademski slikar Branko Klančar.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 19. september 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju oblačno s padavinami, več dežja bo v zahodni in južni Sloveniji.

Jutri bo pretežno oblačno z manjšimi krajevnimi padavinami.

Zapore cest

Na cesti Bevško–Trbovlje je promet zaradi izgradnje prometnega priključka urejen ob gradbišču.

Cesta Škratovina–Sore–Krajnc na Lokah v Trbovljah je do 10. oktobra od ponedeljka do sobote od 7. do 17. ure popolnoma zaprta, zaradi izgradnje kanalizacijskega omrežja. V terminu izvajanja del cesta ni prevozna.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 12. oktobra urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije plazu v Knezdolu.

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Na Cesti Hermana Debelaka v Hrastniku izvajajo gradbena dela – rekonstrukcija ceste od podvoza do prvih stanovanjskih blokov. Z deli bodo končali do začetka oktobra.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji je do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Lokalna cesta Litija–Sava je na odseku Smrekarica delno zaprta zaradi rekonstrukcije ceste. Delna zapora bo do 30. oktobra, vsak dan med 6. in 18. uro.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Jutri bo prekinjena dobava električne energije odjemalcev, ki so oskrbovani iz TP Radanja vas (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Litija), TP Kolovrat (od 8. do 9. ure) in iz TP Rove, izvod Kotredež (od 11. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje bodo tudi danes cepili proti covid-19 brez predhodnega naročila. Cepili bodo v avli KC Delavski dom Zagorje od 9. do 13. ure. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in veljaven osebni dokument.

Tačke na patrulji (PAW Patrol: The Movie)

Ob 18. uri si lahko v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje ogledate animirano pustolovščino Tačke na patrulji. Mesto zabave je v nevarnosti! Župan mesta Humdinger ga namreč želi uničiti, obenem pa ukaže, da so psi v mestu prepovedani. Riki in vsi njegovi pogumni junaki na štirih tačkah – Maršal, Robi, Bron, Rok, Zuma in Sila – bodo brcnili v višjo prestavo, da se bodo lahko soočili z izzivom, ki je pred njimi. Medtem ko se bo eden od kužkov v mestu moral soočiti s svojo preteklostjo, bo ekipi kužkov priskočila na pomoč pametna jazbečarka po imenu Liberty. Oboroženi z novimi pripomočki in opremo se bodo kužki skupaj podali v boj, da rešijo prebivalce sosednjega mesta.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Branko Klančar

Na današnji dan se je leta 1948 na Dolu pri Hrastniku rodil fotograf in akademski slikar Branko Klančar. Osnovno šolo je obiskoval na Dolu pri Hrastniku, gimnazijo v Trbovljah, študiral pa je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Za fotografijo ga je pri osmih letih navdušil brat, ki ga je tudi naučil osnovnih veščin. Sprva je bila fotografija zanj sprostitev in konjiček, ki pa je zaradi slabe perspektive v profesuri leta 1984 postala obrt. Leta 1970 je prejel drugo nagrado v slikarski koloniji mladih v Ivanjici (Srbija) in leta 1973 drugo nagrado na natečaju ORWO za najboljši diapozitiv v Jugoslaviji. Občina Hrastnik mu je za njegovo delo na kulturnem področju leta 1999 podelila srebrno priznanje.

Leopold Grošelj

Na današnji dan je leta 2018 umrl nekdanji hrastniški župan in poslanec v DZ RS Leopold Grošelj. Po 12 letih uspešnega dela v gospodarstvu se je v Hrastniku zaposlil kot sodnik za prekrške, že v naslednjem letu pa je postal načelnik oddelka za družbeno planiranje. Na lokalnih volitvah leta 1994 in 1998 je bil izvoljen za župana Občine Hrastnik, leta 2000 pa tudi za poslanca Državnega zbora RS. Umrl je zaradi boja z boleznijo.

Cveto Majdič

Na današnji dan je leta 2019 umrl rudarski inženir, športnik, pisatelj in planinec Cveto Majdič. Rodil se je 19. decembra leta 2018. Svojo poklicno pot je začel v rudniku, v življenju pa je bil aktiven na različnih področjih. Bil je namestnik predsednika republiškega komiteja za energetiko, predsednik sindikata energetike v ZSS, član družbenopolitičnega zbora Skupščine Republike Slovenije in predsednik Sveta uporabnikov v izobraževalni skupnosti Slovenije. Bil je tudi aktiven športnik v alpskem smučanju in rokometaš Rudarja. Aktiven je bil tudi v Planinskem društvu Trbovlje, v Filatelističnem društvu Trbovlje ter Zasavskem društvu seniorjev managerjev in strokovnjakov.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus