GERB se pojavi zaradi čezmernega zatekanja (refluks) želodčnega soka oz. želodčne vsebine nazaj v požiralnik. Če preseže normalne količine ali pa je njeno odstranjevanje upočasnjeno, lahko pride do poškodbe sluznice požiralnika.

Kot smo že omenili v prejšnjem nasvetu, lahko na GERB vpliva določena hrana. Prav tako pa lahko nanj vplivajo nekatera prehranska dopolnila.

Prehranska dopolnila, ki lahko poslabšajo GERB:

–         vitamin B6 v visokih odmerkih lahko pri nekaterih ljudeh povzroča zgago,

–         kakav lahko prav tako povzroča zgago – zaradi vsebnosti kofeina in teobromina,

–         arginin lahko predvidoma dodatno nakisa vsebino želodca in povzroča zgago. Arginin lahko najdemo kot samostojno sestavino prehranskih dopolnila ali v kombinaciji,

–         pri terapiji z omeprazolom lahko uživanje šentjanževke poslabša simptome refluksa,

–         alfa-lipoična kislina lahko poslabša refluks,

–         vitamin C lahko pri nekaterih povzroči pekoč občutek – temu se lahko izognemo z nekaterimi oblikami vitamina C,

–         železo in včasih cink lahko povzročita bolečine v želodcu. Obstajajo že oblike prehranskih dopolnil, ki ne povzročajo težav z želodcem.

–         Koencim Q10 lahko pri nekaterih povzroči zgago in slabost. Temu se lahko izognemo z razdelitvijo in jemanjem dnevnega odmerka tekom dneva. Izognite se le jemanju koencima Q10 pozno zvečer.

–         Kljub temu, da naj bi uživanje jabolčnega kisa pomagalo pri presnovi in zmanjšalo napenjanje, naj ne bi zmanjšalo zgage pri osebah s simptomi GERBa. Pravzaprav naj bi pri nekaterih te težave še poslabšalo.

–         Pogosti neželeni učinki jemanja l-triptofana in 5 – hidroksitriptofana (5-HTP) so zgaga, slabost, bolečine v trebuhu.

Če imate GERB, si lahko težave omilite tako, da se izognete tabletam in uživate prehranska dopolnila v žvečljivi ali tekoči obliki.

Prehranska dopolnila, ki lahko pomagajo oz. izboljšajo GERB:

–         nekatere oblike magnezija,

–         alginat – sam ali v kombinaciji z antacidi se uporablja za omilitev simptomov refluksa. Alginat naj bi naredil mehansko bariero, ki zaščiti steno želodca in klinično dokazano izboljša simptome GERB.

–         Po nekaterih raziskavah naj bi melatonin izboljšal simptome GERB. Pri tem velja opozoriti, da je terapija GERB dolgotrajna, dolgotrajna uporaba melatonina pa še ni raziskana.

–         Ingver ima sloves, da pomaga pri prebavnih motnjah ali težavah z želodcem po obroku. Po nekaterih raziskavah naj bi ingver inhibiral tvorbo želodčne kisline in povečal hitrost praznjenja želodca (kar pomaga tudi pri slabosti). Kljub temu pa imajo nekateri posamezniki še poslabšanje težav z GERBom.

–         Prebavni encimi naj bi po nekaterih raziskavah olajšali težave z GERB.

–         Nekatera zelišča naj bi pomagala pri težavah s prebavo in zgago – peteršilj, meta, kamilica, komarček, kumina.

Pred uporabo prehranskih dopolnil oz. zdravil za samozdravljenje GERB svetujemo, da se najprej posvetujete s farmacevtom ali zdravnikom. Lahko gre za težave zaradi (prekomerne) uporabe nekaterih zdravil (npr. za terapijo bolečine), življenjskega stila (prekomerno uživanje alkohola) ali drugih gastrointestinalnih težav (npr. ulkus).

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje