Danes se v Hrastniku zaključuje Slovenska nota 2021, na kateri se bo devet še neuveljavljenih pevk in pevcev potegovalo za zmago. V zagorskem mestnem parku pa lahko zelenjavo in sadje, ki ga imate doma preveč, zamenjati s kom drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 18. september 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju delno jasno z zmerno oblačnostjo, občasno ponekod pretežno oblačno in večinoma brez padavin. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21 °C.

V nedeljo bo oblačno s padavinami, več dežja bo v zahodni in južni Sloveniji. Ob morju bodo tudi nevihte. V ponedeljek bo pretežno oblačno z manjšimi krajevnimi padavinami.

Zapore cest

Na cesti Bevško–Trbovlje je promet zaradi izgradnje prometnega priključka urejen ob gradbišču.

Cesta Škratovina–Sore–Krajnc na Lokah v Trbovljah je do 10. oktobra od ponedeljka do sobote od 7. do 17. ure popolnoma zaprta, zaradi izgradnje kanalizacijskega omrežja. V terminu izvajanja del cesta ni prevozna.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 12. oktobra urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije plazu v Knezdolu.

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Na Cesti Hermana Debelaka v Hrastniku izvajajo gradbena dela – rekonstrukcija ceste od podvoza do prvih stanovanjskih blokov. Z deli bodo končali do začetka oktobra.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji je do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Lokalna cesta Litija–Sava je na odseku Smrekarica delno zaprta zaradi rekonstrukcije ceste. Delna zapora bo do 30. oktobra, vsak dan med 6. in 18. uro.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Finale Slovenske note 2021 Hrastnik

Danes v Delavskem domu v Hrastniku ob 20. uri pripravljajo finale Slovenske note 2021, na kateri se bo devet še neuveljavljenih pevk in pevcev iz cele Slovenije potegovalo za zmago. Na finalu bodo s svojimi lastnimi pesmimi nastopili Lana Škof, Primož Vidovič, Katja Kos, Denis Katančič, Pia Katarina Kremžar, Ina Olup, Kiki, Neli Jerot in Tinkara Jančar Vrhovnik. Finalni večer lahko spremljate v živo na YouTubu Slovenske note, ki ga najdete na tej povezavi.

Izmenjava vrtnin v mestnem parku MC ZoS

Mladinski center Zagorje danes v parku dr. Janeza Drnovška ob 10. uri pripravlja izmenjavo vrtnin. Viške svojih domačih pridelkov boste lahko zamenjali za višek pridelkov nekoga drugega. Na primer, če imate doma preveč bučk, nimate pa paradižnika, jih lahko pridete zamenjati.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje bodo zaradi povečanega zanimanja cepili tudi danes od 8. do 14. ure. Cepili bodo s cepivoma Pfizer ter Janssen (Johnson & Johnson) do porabe zalog. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje bodo tudi danes cepili proti covid-19 brez predhodnega naročila. Cepili bodo v avli KC Delavski dom Zagorje od 9. do 13. ure. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in veljaven osebni dokument.

Cepljenje Hrastnik

Zaradi velikega zanimanja za cepljenje so se tudi v ZD Hrastnik odločili, da bodo danes cepili brez predhodnega naročila proti covid-19. Cepili bodo od 8. do 10. ure s cepivom Pfizer. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Dnevi besa (Wrath of men)

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 18. uri ogledate akcijski triler Dnevi besa. Zgodba sledi skrivnostnemu hudobnemu varnostniku, ki dela za podjetje za prevoz denarja v Los Angelesu in je odgovoren za prevoz milijonov dolarjev po mestu. Kot v vseh Ritchiejevih dovršenih akcijah ima tudi ta film zvite detajle in epske dialoge, o katerih se bo govorilo več let.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Alojz Deželak

Na današnji dan je leta 2005 v Ljubljani umrl manager, ki je povezal slovensko živilsko industrijo in več kot 20 let uspešno vodil ljubljansko Kolinsko Alojz Deželak. Rodil se je 6. marca leta 1942 v Trbovljah. Kljub temu, da je skoraj vse življenje živel v Ljubljani, ni nikoli pozabil na rojstno Trbovlje. Bil je ustanovitelj in prvi predsednik Društva Zasavcev, ki je povezovalo Zasavce, ki so živeli ali službovali izven meja Zasavja. Vse funkcije je opravljal do smrti, žal pa je društvo po njegovi smrti počasi ugasnilo.

Svetovni dnevi

Mednarodni dan gluhih in naglušnih

Svetovna organizacija gluhih (WFD), ustanovljena leta 1951 v Rimu, je na svojem kongresu leta 1959 sprejela svetovno manifestacijo Mednarodni dan gluhih, ki ga gluhi povsod po svetu proslavljajo tretjo soboto v septembru. Letos ga praznujejo na današnji 18. september. Mednarodni dan gluhih je največji praznik za gluho skupnost v slovenskem prostoru. Na manifestaciji, ki jo vsako leto gosti drugo društvo, se zbere prek 800 gluhih, naglušnih, strokovnih delavcev, tolmačev in njihovih družin iz vse Slovenije. Na osrednji kulturni prireditvi, na katero so vabljeni tudi pomembni politični odločevalci, se širšo javnost opozori na nevidno invalidnost – gluhoto in kulturo gluhih.

Svetovni dan darovalcev krvotvornih matičnih celic

Na današnji dan praznujemo svetovni dan darovalcev krvotvornih matičnih celic, ki je namenjen zahvali vsem nesorodnim darovalcem, sorodnim darovalcem, darovalcem popkovnične krvi, ki so že darovali svoje celice in vsem potencialnim darovalcem, vpisanim v svetovni register, ki so pripravljeni darovati. Praznovanje je namenjeno ozaveščanju javnosti o potrebi in pomembnosti darovanja KMC, saj je zdravljenje in življenje transplantiranih oseb odvisno od pripravljenosti darovalcev.

Savus