Danes je dogajanje v Zasavju zelo pestro. Klub trboveljskih študentov v mestnem parku pripravlja koncert, na katerem bodo nastopili skupina Mambo Kings, Warning in DJ Božo. V Zagorju bodo slavnostno otvorili novo glasbeno šolo, Zasavska ljudska univerza pa v okviru festivala Tedni vseživljenjskega učenja pripravlja sklop različnih dogodkov.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 10. september 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno, ponekod bo zjutraj kratkotrajna megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, najvišje dnevne od 23 do 28 °C.

V soboto bo pretežno jasno. V nedeljo bo večinoma sončno, popoldne bodo možne manjše krajevne padavine.

Zapore cest

Ob regionalni cesti Bevško–Trbovlje je od 6. do 10. septembra delna zapora hodnika za pešce zaradi zamenjav stavbnega pohištva na naslovu Vodenska cesta 45. Zapore so označene z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje bo do 12. oktobra urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije plazu v Knezdolu.

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Železokrivnica–Nasipi v Trbovljah bo do 15. septembra, vsak dan od 7. do 17. ure, delna zapora ceste zaradi del pri izvajanju projekta infrastrukturna posodobitev obrtno industrijske cone Nasipi. Promet poteka po enem voznem pasu, zapora je označena z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik bo do 13. septembra v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije poškodovane brežine.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Na Cesti Hermana Debelaka v Hrastniku izvajajo gradbena dela – rekonstrukcija ceste od podvoza do prvih stanovanjskih blokov. Z deli bodo končali do začetka oktobra.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Lokalna cesta Litija–Sava je na odseku Smrekarica delno zaprta zaradi rekonstrukcije ceste. Delna zapora bo do 30. oktobra, vsak dan med 6. in 18. uro.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Vodenik, izvod Kralj (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

School’s in koncert Klub B

Klub trboveljskih študentov (Klub B) danes ob 20. uri v mestnem parku Trbovlje pripravlja koncert School’s in. Nastopili bodo skupina Mambo Kings, Warning in DJ Božo. Za udeležbo na dogodku velja pogoj PCT. Vstop na dogodek je prost.

Otvoritev Glasbene šole Zagorje

Glasbena šola Zagorje – Vila Medea ob 17. uri pripravlja prireditev ob otvoritvi novih prostorov. Slavnostna govornica na otvoritvi bo dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Mlada olimpijada 2021

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes pripravlja še drugi dan Mlade olimpijade 2021. V dopoldanskih urah v sodelovanju z Vrtcem Trbovlje pripravljajo mini olimpijado. Od 17. do 19. ure pa bo na strehi Zavoda za mladino in šport Trbovlje sejem športa.

Pidžama Galama 5.0 MC ZoS

Mladinski center Zagorje danes ob 19. uri pripravlja že peto Pidžamo Galamo. Vabijo vse mlade, stare med 14 in 20 let, da prespijo v mladinskem centru. S seboj prinesite pidžamo, spalko ali odejo in podlago. Obvezne so predhodne prijave na international@mczos.si

ZLU Tedni vseživljenjskega učenja

Zasavska ljudska univerza danes nadaljuje s tradicionalnim, že 26. festivalom Tedni vseživljenjskega učenja, ki bodo potekali vse do 10. oktobra. Obisk vseh prireditev je brezplačen.

Od 9. do 13. ure Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje na šolskem športnem dvorišču pripravlja športne prireditve Mi za vas in z vami.

Od 10. do 11. ure Športno društvo Moč duha na Stadionu Rudar v Trbovljah pripravlja Telovadbo za zdravje.

Od 16. do 19. ure pa Zavod za mladino in šport Trbovlje v mestnem parku Trbovlje pripravlja Sejem športa.

Cepljenje Trbovlje

V Zdravstvenem domu Trbovlje bodo danes od 8. do 14. ure cepili brez predhodnega naročanja proti Covid-19. Cepili bodo v prostorih bivše optike (vhod s parkirišča) s cepivi Janssen (Johnson & Johnson) ter Pfizer. S seboj prinesite zdravstveno kartico.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje vsak petek od 17. do 19. ure cepijo brez predhodnega naročila proti Covid-19. Cepijo v avli KC Delavski dom Zagorje s cepivi Pfizer, AstraZeneca in Janssen (Johnson & Johnson). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Razstava Sava združuje – Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju v Hrastniku ogledate občasno razstavo Sava združuje, ki bo na ogled vse do avgusta 2022. Ogledate si jo lahko od 8. do 14. ure. Razstavo so pripravili trije slovenski muzeji, ki imajo Savo v svojem imenu – Gornjesavski muzej Jesenice, Zasavski muzej Trbovlje in Posavski muzej Brežice. Vsak muzej predstavlja, kako so živeli ljudje ob Savi v tej regiji. Za Zasavski muzej Trbovlje je vsebine (fotografije, panoje s teksti in razstavne eksponate) pripravila Jana Mlakar Adamič.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Prvič na robu (After We Fell)

Danes si lahko v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje ob 18. uri ogledate dramo Prvič na robu. Med tem, ko Tessa sprejema odločitve, ki ji bodo bistveno spremenile življenje, na plan prihajajo skrita dejstva o njeni družini in Hardinovi preteklosti, kar lahko ogrozi njene plane in intenzivno razmerje med njo in Hardinom.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Svetovni dan preprečevanja samomorov

Mednarodna zveza za preprečevanje samomora (IASP) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta leta 2002 razglasili 10. september za svetovni dan preprečevanja samomora. To je dan, ko še bolj aktivno pozivata javnost k preprečevanju samomora po vsem svetu ter ob tem izpostavljata krepitev varovalnih dejavnikov in vzbujanje upanja s ciljem odvrniti čim več ljudi od samomora. Po ocenah IASP je kar 5 % svetovnega prebivalstva vsaj enkrat v življenju načrtovalo samomor, vsako leto pa za posledicami samomora umre 800.000 ljudi, oziroma en človek vsakih 40 sekund. Slovenija glede samomora sodi med nekoliko bolj ogrožene države. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre okoli 400 ljudi, količnik (število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev) pa tako znaša okoli 20. Na srečo pa v Sloveniji že nekaj let opažamo znaten upad števila samomorov.

Savus