Ljubitelji komedij, danes se lahko udeležite stand up komedije Tadej Toša v Delavskem domu Trbovlje. Zavod za mladino in šport danes začenja z Mlado olimpijado 2021, Zasavska ljudska univerza pa nadaljuje s festivalom Tedni vseživljenjskega učenja. Na današnji dan pa obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 9. september 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sončno. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, najvišje dnevne od 23 do 26 °C.

V petek in soboto bo pretežno jasno. Jutro bo sveže, čez dan pa bo zelo toplo.

Zapore cest

Ob regionalni cesti Bevško–Trbovlje bo od 6. do 10. septembra delna zapora hodnika za pešce zaradi zamenjav stavbnega pohištva na naslovu Vodenska cesta 45. Zapore so označene z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje bo do 12. oktobra urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije plazu v Knezdolu.

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Železokrivnica–Nasipi v Trbovljah bo do 15. septembra, vsak dan od 7. do 17. ure, delna zapora ceste zaradi del pri izvajanju projekta infrastrukturna posodobitev obrtno industrijske cone Nasipi. Promet poteka po enem voznem pasu, zapora je označena z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik bo do 13. septembra v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije poškodovane brežine.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Na Cesti Hermana Debelaka v Hrastniku izvajajo gradbena dela – rekonstrukcija ceste od podvoza do prvih stanovanjskih blokov. Z deli bodo končali do začetka oktobra.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Lokalna cesta Litija–Sava je na odseku Smrekarica delno zaprta zaradi rekonstrukcije ceste. Delna zapora bo do 30. oktobra, vsak dan med 6. in 18. uro.

Preskrba z vodo

Zaradi nepredvidene okvare na oskrbovalnem cevovodu je danes prišlo do prekinitve oskrbe s pitno vodo na območju ulice Pod ostrim vrhom v Trbovljah. Na Komunali Trbovlje okvaro že odpravljajo in prosijo za razumevanje. Priporočajo vam, da vodo po končanih delih pustite nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabite.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Limovce, Zaplanina, Prvine in Petelink (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje) in iz TP Čimerno (od 13. do 15. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Jutri bo prekinjena dobava električne energije odjemalcev, ki so oskrbovani iz TP Vodenik, izvod Kralj (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Tadej Toš – Je**la nas korona

Delavski dom Trbovlje danes ob 20. uri v gledališki dvorani pripravlja stand-up komedijo Je**la nas korona Tadeja Toša. Toša je v stand up potegnila beseda up, ki se mu je v tujem izrazu zdela domača in privlačna. Up je stanje duha, ko se vidi možnost za rešitev, ko se zaželeno kaže mogoče in dosegljivo. Upati si upati, nikakor obupavati in obupati. Moliere je rekel, da je življenje tragedija za tiste, ki čutijo, in komedija za tiste, ki mislijo. Cena vstopnice je 15 evrov.

Mlada olimpijada 2021

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes začenja z Mlado olimpijado 2021. Ob 16. uri bo na igrišču Partizan v Trbovljah turnir v košarki 3 na 3 in turnir v odbojki na mivki. Od 17. do 19. ure bo na Rudarju tekmovanje v teku.  Od 17. do 19. ure bo na prenovljenem športnem parku Ledenica tekmovanje v balvanskem plezanju. Preko platforme Zoom pa bodo ob 19.30 uri pripravili predavanje z naslovom Otroci, mladostniki in gibanje: Kdaj, koliko in zakaj?

ZLU Tedni vseživljenjskega učenja

Zasavska ljudska univerza danes nadaljuje s tradicionalnim, že 26. festivalom Tedni vseživljenjskega učenja, ki bodo potekali vse do 10. oktobra. Obisk vseh prireditev je brezplačen.

Od 17. do 19. ure Mladinski center Hrastnik v računalniški delavnici (Naselje Aleša Kaple 9 a) pripravlja delavnico Osnove programiranja.

Od 17.30 do 19. ure Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik (Trg Franca Kozarja 7) pripravlja pravljično popoldne z naslovom Pisano obarvana jesen.

Od 18. do 19. ure pa Zasavski muzej Trbovlje pripravlja voden ogled po razstavi Laibach 4 dekade.

Cepljenje Hrastnik

V cepilnem centru ZD Hrastnik vsak četrtek cepijo brez predhodnega naročila proti Covid-19. Od 9. do 10. ure cepijo s cepivom Pfizer, od 12. do 13. ure pa s cepivom Janssen (Johnson & Johnson). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Razstava Sava združuje – Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju v Hrastniku ogledate razstavo Sava združuje, ki bo na ogled vse do avgusta 2022. Ogledate si jo lahko od 8. do 14. ure. Razstavo so pripravili trije slovenski muzeji, ki imajo Savo v svojem imenu – Gornjesavski muzej Jesenice, Zasavski muzej Trbovlje in Posavski muzej Brežice. Vsak muzej predstavlja, kako so živeli ljudje ob Savi v tej regiji. Za Zasavski muzej Trbovlje je vsebine (fotografije, panoje s teksti in razstavne eksponate) pripravila Jana Mlakar Adamič.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom

Deveti september je mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom, ki ga v Sloveniji obeležujemo od leta 2014. Alkohol škodljivo vpliva na razvoj in rast ploda ter pri še nerojenem otroku povzroča nepopravljive in trajne poškodbe. Izpostavljenost otrok alkoholu pred rojstvom je eden od vodilnih vzrokov za prirojene motnje in razvojne nepravilnosti, ki bi jih lahko povsem preprečili. Kažejo se lahko kot vrsta telesnih okvar ter duševnih, vedenjskih motenj in/ali učnih težav, poznanih pod skupnim imenom spekter fetalnih alkoholnih motenj (FASD). Ker v Sloveniji med mladimi ženskami narašča visoko tvegano pitje, je še toliko pomembnejše osveščanje širše javnosti glede grožnje, ki jo za še nerojenega otroka predstavlja izpostavljenost alkoholu.

Savus