Začenja se tradicionalni, že 26. festival Tedni življenjskega učenja. V okviru tega se lahko danes udeležite štirih dogodkov. V Litiji pa bodo izvedli že 6. izredno sejo Občinskega sveta, na kateri bodo razpravljali o proračunu, gospodarskih javnih službah in premoženjsko pravnih zadevah.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 6. september 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno. Pihal bo vzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, najvišje dnevne od 22 do 26 °C.

V torek bo sončno z občasno zmerno oblačnostjo, v sredo pa pretežno jasno.

Zapore cest

Na cesti Latkova vas–Trbovlje bo do 12. oktobra urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije plazu v Knezdolu.

Od 6. do 10. septembra bo v naselju Partizanska cesta na Dolu pri Hrastniku oviran promet na odseku od Partizanske ceste 11 do 33. Promet bo v času polovične zapore potekal izmenično po enem voznem pasu.

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Železokrivnica–Nasipi v Trbovljah bo do 15. septembra, vsak dan od 7. do 17. ure, delna zapora ceste zaradi del pri izvajanju projekta infrastrukturna posodobitev obrtno industrijske cone Nasipi. Promet poteka po enem voznem pasu, zapora je označena z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik bo do 13. septembra v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije poškodovane brežine.

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik je popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se odpira vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne je omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Lokalna cesta Litija–Sava je na odseku Smrekarica delno zaprta zaradi rekonstrukcije ceste. Delna zapora bo do 30. oktobra, vsak dan med 6. in 18. uro.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kresnice vas, izvod Kresniški vrh (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Litija) in iz TP Brdce, Kupec (od 12. do 14. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Jutri bo prekinjena dobava električne energije odjemalcev, ki so oskrbovani iz TP Velika Štanga, izvod v Dolino (od 8. do 9.30 ure) in TP Sitarjevec, izvod Čož (od 10.30 do 13. ure) (nadzorništvo Litija) ter iz TP Ruda (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

ZLU Tedni vseživljenjskega učenja

Zasavska ljudska univerza danes začenja s tradicionalnim, že 26. festivalom Tedni vseživljenjskega učenja, ki bodo potekali vse do 10. oktobra. Obisk vseh prireditev je brezplačen.

Od 10. do 12. ure VGC pripravlja delavnico Tehnike sproščanja in čuječnosti, ki bo v prostorih ZLU (Grajska 2).

Od 10. do 11. ure Mladinski center Zagorje pripravlja angleški kotiček (English corner), ki bo v njihovih prostorih (Cesta 9. avgusta 48).

Od 17. do 18. ure VGC Zasavje v prostorih ZLU pripravlja pogovor z Ano in Špelo Režun – VDC skozi čas. Pogovor bo vodil Igor Gošte.

Od 18. do 19. ure pa pripravljajo športno aktivnost Razgibaj svoje kosti, ki bo v telovadnici OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah.

Šesta izredna seja Občinskega sveta Občine Litija

Občinski svet Občine Litija bo danes ob 17. uri v veliki sejni sobi pripravil šesto izredno sejo. Na njej bodo obravnavali Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o proračunu Občine Litija za leto 2021, Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Litija in premoženjsko pravne zadeve.

Branko Klančar – Preživeli

V foto galeriji F 2.8 v Zagorju je odprta fotografska razstava Branka Klančarja z naslovom Preživeli. Razstava je posvečena zgodbi s srečnim koncem o preživetju Bosanskega planinskega konja, ki mu je grozilo popolno izumrtje. V naravi se je ohranilo le majhno število prostoživečih konj. Njihovo število pa se z močnim prizadevanjem članov društva vztrajno povečuje, tako da prihodnost te vrste ni več tako temna. Danes si lahko razstavo ogledate od 17. do 19. ure.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus