ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na prvi septembrski dan se v Zasavju ne dogaja veliko. Razen, da je konec počitnic in prvi šolski dan! Za učence in dijake se namreč začenja novo šolsko leto 2021/22. V Zasavju si lahko danes še vedno ogledate retrospektivno razstavo Janeza Kneza, če pa ste slučajno v Ljubljani, pa pojdite na koncert harmonikaša Jureta Torija, ki ga s svojo skupino Tori Tango pripravlja na odru Cankarjevega doma.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 1. september 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo, ki jo bo več v vzhodnih krajih. Predvsem tam bo pihal severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 13, najvišje dnevne od 20 do 24 °C.

V četrtek in petek bo povečini jasno.

Zapore cest

Na cesti Latkova vas–Trbovlje bo do 12. oktobra urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije plazu v Knezdolu.

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Železokrivnica–Nasipi v Trbovljah bo do 15. septembra, vsak dan od 7. do 17. ure, delna zapora ceste zaradi del pri izvajanju projekta infrastrukturna posodobitev obrtno industrijske cone Nasipi. Promet poteka po enem voznem pasu, zapora je označena z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik bo do 13. septembra v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije poškodovane brežine.

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik je od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Lokalna cesta Litija–Sava je na odseku Smrekarica delno zaprta zaradi rekonstrukcije ceste. Delna zapora bo do 30. oktobra, vsak dan med 6. in 18. uro.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Ribče, izvod Spodnje Ribče (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bo prekinjena dobava električne energije odjemalcev, ki so oskrbovani iz TP Njiva, izvod Drnovšek, Dolanc (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Trbovlje), TP Mihelca, izvod Partizanski dom (od 10.30 do 12.30 ure) (nadzorništvo Litija) in TP Spodnji Log, tržnica (od 12. do 14. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Jure Tori na odru Cankarjevega doma

Skupina Tori Tango, katere ustanovitelj je Trboveljčan Jure Tori, bo danes ob 20.30 uri nastopila na odru Cankarjevega doma. Tam bodo premierno predstavili najnovejši album Respirando, ki so ga lansko leto izdali pri založbi Alessa records. S Torijem bodo nastopili še vokalistka Gabriela Alarcón, beatboxer Murat, Matjaž Stošić na klavirju, violinist Kurt Bauer, kontrabasist Ewald Oberlaitner ter plesalca tanga Alja Ferme in Sašo Živanović.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Marko Župančič

Na današnji dan se je leta 1914 v Ljubljani rodil sin Otona Župančiča in arhitekt, ki je oblikoval sodobno podobo Trbovelj v času, ko se je mesto izjemno hitro razvijalo, Marko Župančič. Njegovo najpomembnejše arhitekturno delo v Trbovljah je Delavski dom, zaslužen pa je tudi za podobo Pediatrične bolnišnice, OŠ Tončke Čeč, Okrogle hiše, tribune na stadionu Rudarja in več stanovanjskih blokov. Župančič je bil še urbanist, opremljevalec knjig, pisec člankov in navdušen fotograf. Umrl je 24. aprila leta 2007 v Ljubljani.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Prvi šolski dan

Danes se za vse slovenske osnovnošolce in srednješolce začenja novo šolsko leto 2021/22. V Zasavju bodo učenci in dijaki vstopili v osem osnovnih in tri srednje šole, najmlajši otroci pa v štiri vrtce. Učenci in dijaki bodo imeli v tem šolskem letu pet počitnic in tudi nekaj prostih dni – prazniki (1. november, 8. februar, 18. april, 27. april in 2. maj).

Savus


 

Isti avtor