Danes se v Zagorju in Hrastniku zaključuje festival Rdeči revirji, v Litiji pa glasbena delavnica Domna Malisa in Roka Lunačka. V Litiji si lahko v sklopu Filmskega tedna Evrope ogledate komedijo Kako postati dobra žena, v Trbovljah pa animirano pustolovščino Tačke na patrulji.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 28. avgust 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno oblačno, popoldne se bo dež od juga razširil nad večji del Slovenije in v noči na nedeljo postopno ponehal. Jutranje temperature bodo od 7 do 12, najvišje dnevne od 16 do 20 °C.

V nedeljo in ponedeljek kaže na spremenljivo oblačno vreme, predvsem popoldne bodo nastajale krajevne plohe, v ponedeljek tudi nevihte.

Zapore cest

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Železokrivnica–Nasipi v Trbovljah bo do 15. septembra, vsak dan od 7. do 17. ure, delna zapora ceste zaradi del pri izvajanju projekta infrastrukturna posodobitev obrtno industrijske cone Nasipi. Promet poteka po enem voznem pasu, zapora je označena z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije poškodovane brežine.

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik je od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Svea in Toplarna (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Rdeči revirji Zagorje

Danes se v Zagorju zaključuje festival Rdeči revirji. Ob 17. uri bo v parku dr. Janeza Drnovška pri 15. poldnevniku kreativna delavnica Ustvarjamo skupaj na veliko platno, ob 17.20 uri žonglerski nastop Boogie Woogie ob 17.30 uri predstavitev neobičajnih inštrumentov, ob 18.15 uri cirkuški nastop Človek na Loncu in ob 20. uri koncert na pravljičnem glasbilu – Hang drum. Več informacij najdete na tej povezavi.

Rdeči revirji Hrastnik

Festival Rdeči revirji pa se danes zaključuje tudi v Hrastniku. Ob 19. uri si boste lahko na lokaciji nekdanjega rudnika ogledali plesno-gledališko predstavo Zarjavele trobente, ki jo pripravlja zavod Vitkar in plesalec Branko Potočan. Ob 20.30 uri pa bo prav tako na lokaciji nekdanjega rudnika še komična ognjaža Lučka v temni deželi. Oba dogodka bosta v primeru dežja odpadla. Več informacij najdete na tej povezavi.

Glasbena delavnica Domna Malisa in Roka Lunačka Litija

Mladinski center Litija danes zaključuje z glasbeno delavnico, ki sta jo vodila glasbenika Domen Malis in Rok Lunaček, eden najbolj priznanih slovenskih glasbenikov. Skupaj z udeleženci bosta posnela avtorsko pesem v glasbenem studiu. Delavnica je primerna za vse starejše od 12 let, z nekaj glasbenega predznanja. Udeleženci bodo imeli priložnost videti, narediti in sodelovati pri pesmi od začetka do konca.

Filmski teden Evrope v Litiji

Europe Direct Zasavje bo danes v sklopu Filmskega tedna Evrope v Kulturnem centru Litija ob 18. uri predvajal film Kako postati dobra žena. Gre za živahno in barvito komedijo, postavljeno v šolo za gospodinje na predvečer seksualne revolucije. Z ironijo in razposajenim humorjem se loteva tem ženske emancipacije in spolne enakopravnosti. Ogled filma je brezplačen.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Tačke na patrulji (PAW Patrol: The Movie)

Ob 18. uri si lahko v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje ogledate animirano pustolovščino Tačke na patrulji. Mesto zabave je v nevarnosti! Župan mesta Humdinger ga namreč želi uničiti, obenem pa ukaže, da so psi v mestu prepovedani. Riki in vsi njegovi pogumni junaki na štirih tačkah – Maršal, Robi, Bron, Rok, Zuma in Sila – bodo brcnili v višjo prestavo, da se bodo lahko soočili z izzivom, ki je pred njimi. Medtem ko se bo eden od kužkov v mestu moral soočiti s svojo preteklostjo, bo ekipi kužkov priskočila na pomoč pametna jazbečarka po imenu Liberty. Oboroženi z novimi pripomočki in opremo se bodo kužki skupaj podali v boj, da rešijo prebivalce sosednjega mesta.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Mitja Mejak

Na današnji dan je leta 1975 v Ljubljani umrl eden izmed cenjenih slovenskih literarnih kritikov Mitja Mejak. Po drugi svetovni vojni je postal urednik kulturno-literarnega programa na Radiu Ljubljana. Objavil je še izbor pesništva narodnoosvobodilnega boja z naslovom Lirika sprave. Napisal je tudi televizijsko komedijo April in Pepelka ter se ukvarjal z dramatizacijo pripovednih del. Za radijsko dramatizacijo Tantadruja je prejel nagrado na Prix Italia.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus


 

Prejšnji članekLea Koban v finalu
Naslednji članekV spomin: Božena Prestor