Dogajanje v Zasavju je danes zelo pestro. Na strehi ZMŠT se lahko udeležite predstavitve Francije in kasneje delavnice izdelave smutijev. Tudi v Hrastniku bo večer zelo francoski, saj si lahko ogledate francosko komedijo Terapija. V SB Trbovlje in ZD Hrastnik pa se lahko cepite brez predhodnega naročila, saj vas čakata cepivi Janssen in Pfizer. Na današnji dan praznujemo tudi mednarodni dan humanitarnih dejavnosti.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 19. avgust 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno, sredi dneva in popoldne bo nekaj oblačnosti predvsem v severnih krajih. Ponekod bo pihal šibak južni do jugovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, v mraziščih Notranjske okoli 5, najvišje dnevne od 23 do 26 °C.

V petek in soboto bo precej jasno in postopno topleje, le jutra bodo ostala bolj sveža. V soboto popoldne bo na severu možna kakšna vročinska nevihta.

Zapore cest

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Ob regionalni cesti Bevško–Trbovlje je od 16. do 20. avgusta delna zapora hodnika za pešce zaradi zamenjav stavbnega pohištva na naslovu Vodenska cesta 43. Zapore so označene z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Železokrivnica–Nasipi bo do 15. septembra, vsak dan od 7. do 17. ure, delna zapora ceste zaradi del pri izvajanju projekta infrastrukturna posodobitev obrtno industrijske cone Nasipi. Promet poteka po enem voznem pasu, zapora je označena z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta je vsak dan od 7. do 17. ure delna zapora ceste zaradi gradnje kanalizacijskega priključka. Promet je urejen izmenično.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije poškodovane brežine.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je zaradi gradnje skate parka Ledenica oviran promet.

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik je od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zgornji Hotič, Vernek, Jesenje (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Litija), TP Šemnik (od 8. do 9. ure), TP Smučidol (od 9. do 10. ure) in TP Pavlek (od 12. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Šentlambert, Jarše, Špital, Senožeti, Kolk, Mošenik (od 8. do 14. ure), TP Razpotje, izvod proti gradu (od 9. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje) in TP Veliki vrh, izvod Lesjački (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Francoski večer ZMŠT

ESC prostovoljka Marine iz Francije vam bo danes ob 18. uri na strehi Zavoda za mladino in šport Trbovlje predstavila Francijo. Dotaknila se bo stereotipov in smešnih dejstev ter predstavila kulturo, hrano in jezik. Dogodek bo v angleškem jeziku. Vstop je prost.

Ustvarjalna streha ZMŠT

Na strehi Zavoda za mladino in šport Trbovlje danes ob 19. uri pripravljajo delavnico smutijev. Poletni meseci so kot nalašč za lažjo hrano in osvežilne pijače. Množica različnih vrst sadja in zelenjave, različna semena in začimbe, voda, rastlinsko mleko ali mleko nam omogočajo krasne zdrave in osvežilne mešanice. Pridite in si namešajte svoj najljubši smuti.

Poletni kino Hrastnik

Kulturno rekreacijski center Hrastnik ob 21. uri pripravlja prvo kino predstavo v sklopu Poletnega kina v Hrastniku. Ta bo na terasi bazena Hrastnik, v primeru slabega vremena pa bo projekcija prestavljena v Delavski dom Hrastnik. Danes si boste lahko tam ogledali francosko komedijo Terapija. Vstop je prost.

Cepljenje Hrastnik in SB Trbovlje

Danes bodo v ZD Hrastnik in SB Trbovlje cepili nenaročene osebe proti Covid-19. V ZD Hrastnik bodo cepili od 9. do 10. ure s cepivom Pfizer, od 12.30 do 13. ure pa s cepivom Janssen. V SB Trbovlje pa bodo cepili od 12. do 18. ure s cepivom Pfizer.

Vrvež v parku Zagorje

Društvo prijateljev mladine Zagorje in Mladinski center Zagorje ob 9.30 uri v parku dr. Janeza Drnovška pri poldnevniku pripravljata vrvež – druženje za otroke in mladostnike. Vstopnine ni.

Branko Klančar – Preživeli

V foto galeriji F 2.8 v Zagorju je odprta fotografska razstava Branka Klančarja z naslovom Preživeli. Razstava je posvečena zgodbi s srečnim koncem o preživetju Bosanskega planinskega konja, ki mu je grozilo popolno izumrtje. V naravi se je ohranilo le majhno število prostoživečih konj. Njihovo število pa se z močnim prizadevanjem članov društva vztrajno povečuje, tako da prihodnost te vrste ni več tako temna. Danes si lahko razstavo ogledate od 9. do 12. ure.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. in 16. do 19. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Miha Marinko

Na današnji dan je leta 1983 v Ljubljani umrl revolucionar, družbenopolitični delavec, narodni heroj in nekdanji predsednik slovenske vlade, po rodu Trboveljčan, Miha Marinko. Rodil se je 8. septembra leta 1900 v Rovtah nad Trbovljami. Pred vojno je bil večkrat zaprt. Leta 1941 je bil prostovoljec jugoslovanske vojske, nato pa med organizatorji NOB. Postal je prvi politični komisar slovenske partizanske vojske in Glavnega štaba NOV in POS. Decembra 1941 so ga ujeli Italijani ter ga maja 1942 obsodili na 30 let ječe, v kateri je preživel tri leta (do kapitulacije). Januarja 1958 je kot politični voditelj Slovenije skušal miriti stavkajoče rudarje v Trbovljah. Pokopan je v grobnici narodnih herojev v Ljubljani.

Marko Orožen

Na današnji dan je leta 2001 po boju z boleznijo na Dolu pri Hrastniku umrl družbeno-politični delavec in iniciator različnih pomembnih društvenih dejavnosti v Hrastniku Marko Orožen. Orožen je za svoje delo v občini prejel najvišje občinsko priznanje zaslužni občan. Oživil je delo kulturnega društva Svoboda na Dolu in nekaj let uspešno vodil tamkajšnji rokometni klub. Deloval je v različnih političnih organizacijah, dvajset let je delal na policiji, najprej kot načelnik UNZ Trbovlje in kasneje kot svetovalec direktorja PU Ljubljana.

Svetovni dnevi

Mednarodni dan humanitarnih dejavnosti

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2009 razglasila 19. avgust za mednarodni dan humanitarnih dejavnosti. Ta dan opozarja na obvezo mednarodne skupnosti, da pomaga ranljivim, preslišanim in zapostavljenim ljudem po vsem svetu. Slednje predstavlja trajno misijo humanitarne skupnosti. Na ta dan se tudi poklonimo junaštvu humanitarnega osebja, ki izhajajo iz različnih družbenih okolij, vendar si vsi delijo prepričanje, da je trpljenje posameznika odgovornost vsakega izmed nas.

Datum obeleževanja tega dne označuje obletnico napada na sedež Združenih narodov v Bagdadu, ko je umrlo 22 žensk in moških, med drugim tudi humanitarec Sergio Vieira de Mello.

Cilj mednarodnega dneva humanitarnih dejavnosti je postaviti potrebe ljudi v stiski v središče naše pozornosti in poskrbeti, da zagotovo dobijo zasluženo pomoč.

Savus


 

Prejšnji članekRazstava Laibach 4 dekade
Naslednji članekDrugi koncert festivala Ursus