Videti je, da se je poletje že začelo, saj se dogodki kar vrstijo. V Trbovljah vas danes čaka cepivo AstraZeneca, v Hrastniku bodo slavnostno otvorili spominsko ploščo Maistrovim borcem iz Zasavja, na Dolu razstavo Vojna za samostojno Slovenijo 1991, v Zagorju pa bodo izvedli delavnico recikliranja.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 23. junij 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes pretežno jasno, zvečer ali v noči na četrtek bo predvsem na severozahodu in severu možna kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 30 do 35 °C.

V četrtek in petek bo še naprej sončno in vroče. V četrtek bo spet pihal jugozahodnik, pozno popoldne ali zvečer bo v gorskem svetu kakšna vročinska nevihta, v petek popoldne pa bodo posamezne nevihte možne predvsem v severnih krajih.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik bo do 30. junija, vsak dan med 7. in 17. uro, na dveh odsekih popolna zapora zaradi rekonstrukcije ceste in ureditve priključka za kamnolom. V preostalem času bo urejen izmenično enosmerni promet. Obvoz bo urejen na relaciji Hrastnik–Podkraj–Trbovlje–Boben in obratno.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu bo danes motena oskrba s pitno vodo na naslovih Novi dom 3-10 ter Trg svobode 38 in 38 a (od 7. do 12. ure) (Komunala Trbovlje).

Priporočajo, da vodo po končanih delih pustite nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabite.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Jutri bo dobava električne energije prekinjena pri odjemalcih, ki so oskrbovani iz TP Spodnje Znojile, nizkonapetostni vod Režun, Psaren (od 8. do 10. ure), TP Skladišče, nizkonapetostni vod Gričar, MHE Skrinjar (od 8. do 11. ure) (nadzorništvo Zagorje) in TP Breg, izvod 2. Breg (od 12. do 13. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Odkritje spominske plošče Maistrovim borcem iz Zasavja

Ob 17. uri bodo na Cesti 1. maja 52 v Hrastniku svečano odkrili spominsko ploščo borcem Rudolfa Maistra iz Zasavja. Namen plošče je obeležiti spomin in se zahvaliti borcem z območja Hrastnika, Trbovelj in Zagorja, ki so aktivno sodelovali v osvoboditvi severnih krajev naše domovine v letih 1918 in 1919. Po znanih podatkih je bilo s tega območja udeleženih 24 borcev, največ iz Hrastnika, zato tudi odločitev, da se spominska plošča postavi v občini Hrastnik.

Cepljenje Trbovlje

Danes bodo od 16.30 do 19.30 ure v ZD Trbovlje cepili brez predhodnega naročanja. Cepili bodo s cepivom proizvajalca AstraZeneca. V ZD vstopite na vhodu s parkirišča, kjer je bila bivša optika.

Delavnica Reciklažnica

Ob 18. uri bosta Kaja in Neža iz prodajalne Stara šola Litija v Mladinskem centru Zagorje ob Savi izvedli delavnico kreativne reciklaže, na kateri bodo iz starih majic izdelali vrečke za večkratno uporabo. Predstavili bosta način predelave majice s šivalnim strojem in izdelavo vrečke povsem brez šivanja. Ker je število udeležencev omejeno, so obvezne prijave na: jani@mczos.si

Razstava Vojna za samostojno Slovenijo 1991

Ob 10. uri bodo v Gasilskem domu PGD Dol pri Hrastniku otvorili razstavo Vojna za samostojno Slovenijo 1991. Razstavo bo priredilo Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Dan javne službe Združenih narodov

Generalna skupščina je 20. decembra leta 2009 določila, da se bo 23. junij letno slavil kot dan javne službe Združenih narodov. Države članice so pozvane naj na ta dan organizirajo posebne dogodke, s katerimi bi se poudaril prispevek javne službe v procesu razvoja.

Dan pisalnega stroja

Ves dan ignorirajte računalnik, obrišite prah s starega pisalnega stroja in namesto elektronskih pisem natipkajte pisma na stroj ter jih zaupajte pošti. Na ta dan je bil leta 1868 namreč odobren patent ameriškemu izumitelju pisalnega stroja Christopherju Lathamu Sholesu.

Savus


 

Prejšnji članekSenčenje obraza
Naslednji članekMladi gasilci zavzeli Mrzlico