Pri izbiri pravilnega odtenka pudra sem že omenila, da se velikokrat zmotno odločimo za pretemen odtenek, ker napudran obraz postane enakomeren, brezizrazen. Izgubi razgibanost, razne nepravilnosti, različne odtenke na različnih delih obraza. Zato deluje »maskasto«, bledo in ravno zato imamo občutek, da smo posegle po presvetlem pudru. Pa ni tako.

Pravilen osnovni odtenek pudra je odtenek vašega vratu. Da obrazu vrnemo razgibanost, je pri močno pokrivnih pudrih potrebno senčenje, uporaba različnih odtenkov. Zaradi tega, ker puder pokrije dinamiko vašega obraza in jo je potrebno povrniti. Če uporabljate zmerno pokrivne pudre in obarvane kreme, senčenje ni potrebno, ker obraz ohrani svojo razgibanost in optično globino.

S senčenjem se da popolnoma spremeniti poteze obraza, vendar to ni naš namen. Lahko pa si malo pomagamo in se poigramo z osnovnim senčenjem, ki je skorajda univerzalno in primerno za vsako obliko obraza.

Temnejši odtenek, ki ga boste uporabile za senčenje, naj bo za dva do tri odtenke temnejši od osnovnega in ne sme biti »oranžkast«. Naj bo pepelnato rjav, lahko celo dimno siv. Najprej uporabite svoj osnovni puder, nato se lotite dodajanja temnejšega. Približno na mestih, kot se vidi na priloženih fotografijah.

Ličnica

Pogumno potegnite temnejšo črto od ušes pod ličnico proti kotičkoma ustnic. Da boste lažje zadele pravilen potek, se držite rahlo na smeh. Tako se vam bo naredila naravna črta, ki je idealna za vaš obraz. Nič hudega ne bo, če linija sprva ne bo idealna. Pomembneje je, da prehode lepo zmehčate. Nobenih ostrih robov ne sme biti. To je največja napaka, ki se vam lahko zgodi. Prsti ali zelo mehek čopič so za to najbolj primerni. Če želite učinek senčenja še poudariti, lahko tik nad temnejši nanos dodate svetlejši odtenek od osnovnega. To je tudi pravo mesto za nanos zadnje čase popularnih tako imenovanih highlighterjev oziroma svetlilcev. Svetlilec se nanese čisto na koncu, ko že imate lepo zmehčane prehode. Potrebna je pazljivost, ker se ga ne vidi na vsaki svetlobi in pod vsakim kotom. Hitro ga lahko nanesete preveč.

Nos

Nos je naslednji predel obraza, ki se najpogosteje senči in je bolj enostaven za senčenje kot ličnice. Ker ga največkrat vse želimo »stanjšati«, je enostavno pravilo – svetel odtenek na hrbtu nosu (po sredini) in temnejši na obeh krilih (straneh). Tudi vršiček nosu je lahko svetel. Prav tako naj bo svetel koren nosu, to je predel med obrvima. To bo pričaralo dodatno svežino obraza. Zopet pazite na mehke prehode med barvami. Svetlilca na nosu ne uporabljajte.

Ko boste z vajo postajale mojstrice, boste spoznale igro svetlobe in boste same dodajale sence na obrazu. Po vaših željah, po vaših potrebah.

Mateja Mavrič


Mateja Mavrič z vami deli več kot tridesetletne izkušnje ustvarjanja make upov. Od leta 1988 ves čas dela v maskirnicah večjih slovenskih televizij. Najdlje in še vedno v maski Pop tv. Kljub številnim modnim poimenovanjem ustvarjanja make upov, se oddelku na vseh televizijah še vedno reče enostavno – maska. In tako, enostavno, vas bo Mateja popeljala v svet make upa. Z veseljem se bo odzivala in odgovarjala na vaša morebitna vprašanja. Pošljete jih lahko na mateja@savus.si.

 


 

Prejšnji članekFestival Rdeči Revirji 2021
Naslednji članekDanes dogaja