Na pobudo župana so v četrtek, 12. marca, sklicali štab Civilne zaščite Občine Zagorje ob Savi. Poveljnik CZ Zagorje ob Savi Sandi Grčar in drugi člani CZ Zagorje ob Savi so predstavili aktualne podatke o širjenju novega koronavirusa. Objavljamo poročilo, ki so nam ga poslali z občine Zagorje.

Člani štaba CZ so pregledali v letu 2018 potrjen Delni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemija oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh v občini Zagorje ob Savi. Dogovorjeno je bilo, da bodo vse aktualne informacije glede širjenja novega virusa zbirali in objavljali na občinski spletni strani. Štab civilne zaščite bo izvajal svoje aktivnosti v sodelovanju z regijskim centrom za zaščito in reševanje in Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje z namenom preprečitve z namenom zaščite zdravja občanov.

Občina Zagorje ob Savi in CZ Občine Zagorje ob Savi poziva občane in občanke, da poleg tega, da dosledno upoštevajo ukrepe in navodila Ministrstva za zdravje RS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (https://www.nijz.si/) z namenom preprečitve širjenje novega virusa, upoštevajo tudi naslednja navodila:

– odsvetuje se kakršnakoli organizacija prireditev,

– prepoveduje se uporaba otroških igral in zunanjih elementov za vadbo,

– omejite vsakršno nepotrebno druženje,

– komunikacije z državnimi in občinskimi službami naj potekajo preko telefona oziroma elektronske pošte (vse vloge so lahko oddane elektronsko),

– Tržnica Zagorje bo do nadaljnjega zaprta in prepovedano je zadrževanje v pokritih prostorih tržnice in

– ne obiskujte javnih zavodov, če ni to nujno potrebno. Vsi občinski javni zavodi v teh dneh zapirajo svoja vrata oziroma omejujejo dostop do njihovih prostorov.

Koronavirus – pogosta vprašanja in odgovori – https://www.nijz.si/sl/koronavirus-pogosta-vprasanja-in-odgovori

Klicni center za informacije o koronavirusu – 080 1404

Če ste oboleli in v domači oskrbi in nimate  možnosti zagotovitve oskrbe s hrano in drugimi nujnimi zadevami (zdravila, …), pokličite na telefonsko številko 041 772 621.

Širjenje novega koronovirusa je zaskrbljujoče. Zato je potrebno, da novi virus jemljemo z vso resnostjo in vsi skupaj redno sledimo informacijam ter dosledno upoštevamo navodilom stroke in odgovornih.

V takšnih trenutkih je še posebno pomembno, da ohranjamo svojo človečnost, pogledamo na soljudi, ki potrebujejo pomoč ter poskrbimo za najranljivejše skupine v naši družbi (starejše).

Savus

Foto: arhiv Savus