Naši otroci zahtevajo marsikaj. Denar. Potrpežljivost. Prosijo za igrače in igre in pozornost. Zahtevajo ocvrte piščančje palčke, potem ko ste jim postregli s hamburgerjem, katerega so si še minuto prej zaželeli.

Vir: Aron Visuals na Unsplash

Pri tem prosijo za odpuščanje in zaupanje. Predvsem pa za naš čas. Tega si želijo, odkar so se rodili. Čas, ki ste ga potrebovali za spanje. Čas, ki bi ga sicer namenili svoji karieri, zdravju ali samo druženju.

In zdaj…, zdaj prosijo za še več časa. Sin prosi, da ostanete še nekaj minut, ker še ni pripravljen na vrtec. Hčerka prosi, če jo lahko peljete k prijateljici. Najstnik potrebuje, da sedete in se za trenutek pogovorite (po tem pa verjetno prosi še za denar).

Nimate več časa, ki bi ga lahko podarili. In vendar boste morali najti način, da ga namenite otrokom.

In tako je prav. Z vidika časa ste že zdavnaj bankrotirali. Zato lahko spustite kontrolo. Sprejmite in dovolite – enostavno jim ga dajte.

Še eno pravljico. Še eno vožnja v zabaviščnem parku. Še en košarkarski dvoboj. Še eno minuto. Lahko si jo privoščite.

Saj se vam bo izšlo. Vedno boste našli način, da se vam bo izšlo. In ob tem se boste naučili zaupanja v življenje.

Barbara Vodeb

Barbara Vodeb je vzgojiteljica predšolskih otrok z več kot 25 let izkušenj. Pri delu je zelo kreativna ter nenehno v iskanju priložnosti za ustvarjalne in zanimive rešitve sodelovanja s starši. S samorefleksijo ves čas analizira svoje delo, z novimi uvidi in inovativnimi idejami pa ob zaznavanju sprememb prihajajočih generacij otrok spreminja svojo strokovno prakso.

Kot bodoča magistrica supervizije in coachinga je zasnovala program Coaching za starše. S svojim znanjem in bogatimi izkušnjami pri grajenju pozitivne samopodobe otroka, gibalnih dejavnosti in otroške risbe staršem pomaga olajšati in poenostaviti delo, razumeti njihovo vlogo, ter razvijati otrokovo zdravo samopodobo.

Starše aktivno povabi v vzgojni proces. Ob gradnji zaupanja in zavedanju, da je družina primarna celica in vzgojna pomoč njena dopolnitev, s starši vzpostavi enakopraven partnerski odnos. Prepoznati zna, kakšnega sodelovanja si želijo in jim tako ponudi zanimive in koristne vsebine v dobrobit družine.

Kontakt: Barbara Vodeb