Roboti, ki na prave inštrumente igrajo rock, roboti, ki vodijo marionete, roboti, ki recitirajo poezijo, in roboti, ki preverijo vaše znanje prve pomoči. Jutri, 20. septembra, se bo v Trbovljah začenja Speculum Artium – festival novomedijske kulture. Festivala se lahko brezplačno udeležite vse do sobote v Delavskem domu Trbovlje.

V Slovenijo prvič prihajajo Compressorhead. Gre za glasbeno skupino, ki jo sestavljajo trije unikatni roboti, ki na inštrumente igrajo legendarne hite Motörheadov, AC/DC, Pantere in Ramonesov. Robotskemu pevcu glas posoja John Wright, nekdanji član skupine NoMeansNo. Pevec z zložljivo irokezo in svetlečimi zobmi, bobnar s šestimi rokami in najbolj točen basist na svetu bodo v (dobesedno) visokonapetostnem šovu dodobra razplesali občinstvo. Vodilna robotska glasbena skupina bo edini koncert v Sloveniji izvedla v petek, 22. septembra, v okviru festivala novomedijske kulture Speculum Artium v DDT.

Obiskovalci festivala bodo lahko sedli na pohištvo, narejeno v opekaču, se sprehodili med atomi, poklepetali z virtualnimi bitji, si ogledali polarni sij iz čustev, spremljali nastanek sintetičnih organizmov in doživeli pogled nase od zunaj. Sodobna tehnologija v najbolj neverjetnih oblikah bo zagotovo navdušila obiskovalce vseh starosti. Številna dela dejavno spodbujajo, da jih s svojim odzivom sooblikujemo.

Tudi letos je ogled festivala brezplačen. Festival Speculum Artium v letu 2023 dokazuje, da lahko s povezavo umetnosti in tehnologije premikamo meje domišljije.

P.S. Dnevno lahko dogajanje na Speculum Artium spremljate v rubriki Danes dogaja na spletni strani Savusa.

Savus

Foto: DDT