V času koronavirusa smo se navadili uporabljati zaščitne maske. Uporabljamo različne. Toda, kolikokrat jo lahko uporabimo, kako jo očistimo in vzdržujemo? Kako dolgo jo lahko uporabljamo oz. ali jo lahko razkužimo?

Kot smo ugotovili že v prejšnjem nasvetu, obstaja več tipov mask, ki se opredeljujejo glede na standarde oz. prepustnost za viruse. Na to vpliva material, oblika in tesnitev.

Zaščitne maske se med seboj razlikujejo po obliki, namenu in stopnji zaščite. Poznamo zaščitne / pregledne maske, kirurške maske in maske z ventilom. Namenjene so za enkratno uporabo in na splošno gledano so zaščitne / pregledne in kirurške maske primerne za nošenje do dveh ur oz. manj, če se maska navlaži, respiratorne pa do 8 ur. Ta čas zagotavlja določeno stopnjo zaščite pred okužbo. Stopnja zaščite je odvisna od materiala, iz katerega je maska izdelana. Velja, da je nošenje mask dodaten ukrep, ki ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov (pravilno kašljanje in kihanje, pravilno umivanje rok, izogibanje dotikanju obraza in sluznic ter vzdrževanje ustrezne oddaljenosti od drugih oseb), prispeva k zmanjšanju širjenja okužbe. Po priporočilih je potrebno po vsaki uporabi, tudi če smo jo imeli na obrazu samo 10 minut, zaščitno oz. FFF masko zavreči, masko iz blaga pa oprati in polikati.

Glede na to, da so maske trenutno vredne skoraj več kot zlato, pa opažamo, da uporabniki uporabijo masko več kot enkrat. Kar je sicer zelo dobrodošlo z okoljevarstvenega področja. Ker se na zunanji površini maske »nabirajo« virusi, je smiselno masko, če jo nameravamo še enkrat uporabiti, ko jo pravilno odstranimo z obraza, nekako razkužiti. In kateri postopek izbrati, brez da bi bistveno poškodovali masko oz. vplivali na njeno učinkovitost?

Najbolj enostavno je očistiti masko iz blaga oz. bombaža. Preprosto se jo opere na temperaturi >60°C, posuši v sušilcu in polika – preverite navodila za vzdrževanje maske.

Pa ostali tipi mask?

Glede na raziskave je najbolj učinkovito in najmanj poškoduje masko izpostavljanje UV svetlobi (UVC pri 0.005 mW/cm2 ) ali visoki temperaturi ( 70°C) za cca. 60 minut. Vendar izpostavljanje maske visoki (suhi) temperaturi po 2 ciklih povzroči, da material izgubi svojo integriteto. Vlažna vročina manj poškoduje masko kot suha vročina. 30 min pri 75°C in 85% vlažnosti ni poškodovalo maske tudi po več ciklih. Zato se priporoča, da v pečico postavite posodo z vodo oz. uporabite program s paro.

Hitrejša deaktivacija virusa je navlažitev maske z etanolom v spreju. Vendar to poškoduje integriteto materiala. Prav tako se odsvetuje namakanje (FFF in zaščitnih) mask v razkužilih, ker lahko poškoduje obliko maske in s tem prilagajanje obrazu.

Postopek s paro (15 cm nad kozarcem z vrelo vodo za 10 minut) je učinkovit po enkratni izvedbi, ponavljanje postopka pa zmanjša učinkovitost filtracije pod sprejemljiv nivo.

Kljub vsemu se je potrebno zavedati, da maska opravlja najboljšo zaščito, če jo pravilno nosimo pri prvi uporabi. Navedeni postopki so le izhod v sili.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.