ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Koronavirus in kultura: Branko Potočan

Zasavje je bogato s kulturniki, katerih življenje pa je v teh dneh obrnjeno na glavo. Zaradi ukrepov, ki prepovedujejo javno zbiranje, so mnogi ostali brez dela. Povprašali smo jih, kako se spopadajo s trenutno situacijo.

Branko Potočan, koreograf, plesalec in pedagog:

“Kako trenutna situacija vpliva name in na moje delo?!

Tako kot veliko večino je tudi mene hiter razvoj krizne situacije presenetil. Saj bi lahko pomislil, da sem bil nepripravljen, a kako bi lahko bil človek pripravljen na nekaj, kar se mu dogaja prvič v življenju.

Torej, vse moje delo in aktivnosti so se nekako reducirali vzporedno z uradnimi navodili, priporočili in predpisi. Najprej so mi odpadle vse predvidene predstave in dogodki, ki so vključevali večje število ljudi na javnem mestu. Zatem so mi kaj hitro odpadle vse pedagoške aktivnosti, nakar je sledila še prekinitev vseh vaj in treningov. Torej z eno besedo je moje profesionalno življenje zamrlo.

Zazrl sem se vase in razmislil, kako naprej. Moje telo je osnovno orodje in nosilec mojega življenja, tako zasebnega kot profesionalnega. Začel sem pri sebi. Naredil sem si načrt za vadbo, ki vključuje vzdržljivostno vadbo in vadbo za moč in fleksibilnost, ki jo večinoma izvajam na prostem, dokler je še mogoče. Če bo potrebno, bom aktivnosti adaptiral, kolikor bo le mogoče, na dom.

Kar se tiče pa samega profesionalnega dela, pa izvajam aktivnosti, ki mi jih trenutna situacija omogoča, to pa je delo na idejnih, vsebinskih in organizacijsko-logističnih rešitvah del, ki so trenutno v nastajanju. V tem duhu pripravljam tudi že konkretne naloge sodelavcem, ki jih bodo lahko izvajali sami in od doma.

Vsekakor pa z ožjo ekipo festivala Rdeči revirji še nismo vrgli puške v koruzo in se nanj pripravljamo kot vsako leto.

Toliko zaenkrat, pa delujmo pozitivno v teh neugodnih razmerah.”

Foto: Branko Klančar

Isti avtor