Železo je esencialen element, ki sodeluje pri prenosu in hrambi kisika v telesu, poleg tega pa je tudi kofaktor pri metabolizmu nekaterih hranil (aminokislin, maščob, alkohola, vitamina A in sulfita). Telo 70 kg moškega vsebuje približno 4 g železa, ki je vgrajeno v različne beljakovine. Okvirno 65 % železa kroži po telesu v obliki hemoglobina, približno polovica preostalega je uskladiščenega v jetrih, vranici in kotnem mozgu kot feritin in hemosiderin. Preostanek železa je v miglobinu (mišice), citokromih in različnih encimih. Potrebe po železu izračunamo iz izgub preko črevesja, ledvic in kože, kar pri odraslem znaša okoli 1 mg dnevno. Za dojenčke in otroke se dnevne izgube železa ocenjujejo na 0,2–0,4 mg.

V živilih ga najdemo v dveh oblikah – nehemski (živalski in rastlinski izvor) in hemski obliki (izključno živalski izvor). Hemsko železo bistveno bolje izkoristimo kot nehemsko – 50 % bolje.

V prehrani ga najdemo v mesu, ribah, zelenjavi in žitaricah. Načeloma ga s prehrano zaužijemo dovolj za svoje potrebe (10–20 mg).

Absorpcija železa je odvisna od več dejavnikov in je obratno sorazmerna z zalogami v telesu – pri normalnih zalogah se absorbira približno 10 % zaužitega železa, pri zmanjšanih zalogah pa tudi 20–30 %. Absorpcija je zmanjšana v primeru pomanjkanja kislosti želodčnega soka (npr. pri zdravljenju z zdravili, ki povišajo pH želodca – npr. zaviralci protonske črpalke), pri starostnikih, kronični vnetni črevesni bolezni, celiakiji.

Absorpcijo železa zmanjša tudi hrana bogata s fosfati, fitati in oksalati (zelenjava, mleko, pravi čaj, kava), zato se svetuje jemanje nekaterih zdravil in pripravkov z železom na prazen želodec.

Poleg tega železo v obliki zdravil in prehranskih dopolnil vpliva na zmanjšanje absorpcije in učinkovitost nekaterih zdravil (bisfosfonatov, nekaterih antibiotikov, levodope, levotiroksina,..). V večini primerov gre za nastanek komplekosv z železom, kar zmanjša biološko uporabnost zdravil. V teh primerih se svetuje časovni razmak med odmerki (v povprečju 3-4 ure).

Sočasno uživanje vitamina C poveča absorpcijo železa.

Veliko ali daljše pomanjkanje železa je glavni vzrok za anemijo. Simptomi anemije zaradi pomanjkanja železa se kažejo kot izčrpanost, zadihanost, omotica, glavobol, hladne dlani in stopala, bledica, bolečine v prsih, šibkost, otopelost, zaspanost. Posledica so lahko tudi krhki nohti, otekanje ali boleč jezik, razpoke v kotičkih ust, izguba okusa, pogoste okužbe, izpadanje las. Pomanjkanje železa so povezali tudi s ponavljajočimi aftami v ustih, sindromom nemirnih nog, aritmijami in srčnim popuščanjem.

Pomanjkanje železa je najpogostejše pri ženskah zaradi menstruacije, je pa pogosto tudi pri otrocih in nosečnicah. Nizke vrednosti železa so lahko posledica obsežne krvavitve, opeklin, hemodialize ter težav z želodcem in prebavili (sindrom razdražljivega črevesja, Chronova bolezen).

Pomanjkanje železa med nosečnostjo lahko privede do prezgodnjega poroda in nizke porodne teže.

Pri otrocih je pomanjkanje železa najpogosteje pri starosti 6–24 mesecev in lahko privede do težav v razvoju in vedenju. Če je pomanjkanje železa veliko, so lahko te spremembe nepopravljive.

Kljub temu, da do pomanjkanja železa pride tudi pri moških, gre pri njih pogosteje za presežek.

Glede na raziskave lahko tudi majhno pomanjkanje železa (ko še ni dokazana anemija) povzroča izčrpanost in vpliva na športne rezultate. Dodajanje prehranskih dopolnil z železom ženskam v rodni dobi, ki še niso anemične, vendar imajo zaloge feritina (feritin je protein – indikator koliko železa imamo shranjenega v telesu) na spodnji meji, lahko izboljša nepojasnjeno izčrpanost.

Možna pa je tudi preobremenitev z železom, saj mehanizma za izločanje železa iz telesa ni. Akutne zastrupitve z zdravili, ki vsebujejo železo, so pri odraslih izjemno redke, lahko pa se pojavijo pri otrocih, ki so zaužili zdravila namenjena odraslim.

Kronične zastrupitve z železom so posledica dolgotrajnega povečanega privzema železa – do česar lahko pride pri pogostejši uporabi transfuzij in zaradi genetskih vzrokov. Zgodnji simptomi in znaki prekomernega kopičenja železa so nespecifični (kronična utrujenost, splošna oslabelost, nespecifične bolečine v trebuhu, impotenca, hiperpigmenatcija kože, znaki srčnega popuščanja).

Prehranska dopolnila niso primerna za zdravljenje anemije zaradi pomanjkanja železa. Lahko so smiselna v primeru preprečevanja pomanjkanja zalog pri bolj tveganih populacijah (nosečnicah, najstnice, ženske v rodni dobi z močnimi menstruacijami, vegetarijanci, športniki – zlasti v primeru vzdržljivostnih športov) oz. kadar s prehrano ni možno zagotoviti priporočenega dnevnega vnosa.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje