torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Trbovljah bodo danes ponovno obeležili dan redkih bolezni. Prebivalci lahko tako na svoje balkone obesijo rdeče balone, se oblečejo v rdeča oblačila, se sprehodijo po poti rdečih balonov ali pa si ogledajo razstavo. V trboveljski kinodvorani si lahko danes ogledate film Batman, v zagorski pa film Uncharted.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 6. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju spremenljivo do pretežno oblačno, tudi v zahodni Sloveniji se bo oblačnost povečala. Ponekod na Notranjskem bo občasno naletaval sneg. Pihal bo severovzhodni veter. Jutranje temperature bodo od -6 do -1, najvišje dnevne od 1 do 6 °C.

Jutri in v torek bo na zahodu delno jasno, drugod spremenljivo oblačno. Razmeroma hladno bo.

Zapore cest

Igrišče v naselju Aleša Kaple v Hrastniku je zaprto zaradi popravila mrežne ograje. Delno zaprto je tudi igrišče na Novem logu.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Litija vodovod, izvod Gradec desno (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Litija), TP Čistilna Hrastnik, Jesenovec, Kovk, Krnice, Kupška vas, Možina, Šavna Peč (od 10. do 18. ure), TP Zgornje Širje, Šola Podkraj, Šavna Peč, Suhadol, Spodnji Podkraj, Ruda, Podkrnice, Podkraj (od 10. do 10.15 ure) in iz TP Draga (od 15. do 18. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Razstava Podobe življenja Bogdana Baroviča – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 16. in 19. uro ogledate razstavo Podobe življenja Bogdana Baroviča. “Živel sem polno življenje. Z družino … Veliko mimo nje, brez nje. Ne gre drugače. Ustvarjati pomeni žrtvovati … tudi sebi najdražje, najljubše. Če ti oprostijo, ni nič drugače. Žrtve tvojih dejanj so. Moja dejanja pa so bila dejanja za Trbovlje, državo in … zase,” je avtor povedal o razstavi. Razstava je na ogled do 6. marca.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Peter Zajec: Skok v pustolovščino in Titan

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 17. uri sinhronizirano animirano družinsko pustolovščino Peter Zajec: Skok v pustolovščino, ob 19. uri pa znanstvenofantastično dramo oz. grozljivko Titan. Nepričakovani zmagovalec lanskega festivala v Cannesu je brutalen žanrski izdelek, ki pod kromirano površino skriva nežno zgodbo o brezpogojni ljubezni.

Batman

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko danes ob 19. uri ogledate akcijsko kriminalno dramo Batman. Po letih tavanja po ulicah Gothama in z le nekaj zanesljivimi zavezniki, osamljen maščevalec Batman postane edino utelešenje pravice med svojimi someščani.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Jožef Hašnik

Na današnji dan je leta 1883 v Šentjurju umrl duhovnik, narodni buditelj, pesnik in publicist Jožef Hašnik, ki je med drugim deloval tudi v Trbovljah. 26. novembra leta 1849 je bil imenovan za župnika v Trbovljah, kjer je služboval vse do 1. februarja leta 1869, ko je bil imenovan za župnika v Šentjurju pri Celju, kjer je ostal vse do svoje smrti.

Alojz Deželak

Na današnji dan se je leta 1942 v Trbovljah rodil manager, ki je povezal slovensko živilsko industrijo in več kot dvajset let uspešno vodil takrat prvovrstno Kolinsko iz Ljubljane Alojz Deželak. Vse življenje je kljub življenju v Ljubljani ostal klen Trboveljčan. Bil je ustanovitelj in prvi predsednik Društva Zasavcev, ki je povezovalo Zasavce, ki so živeli ali službovali izven meja Zasavja. Žal je društvo po njegovi smrti počasi ugasnilo. Vse funkcije je opravljal do smrti. Umrl je v Ljubljani 18. septembra leta 2005.

Svetovni dnevi

Svetovni dan varčevanja z energijo

Danes obeležujemo svetovni dan varčevanja z energijo. Pozivi k učinkoviti rabi energije in varovanju okolju se zadnja leta krepijo, čedalje več ljudi se pomena učinkovite rabe energije tudi zaveda. Kot je ugotovila lanska raziskava energetske učinkovitosti Slovenije REUS, se med Slovenci krepi zavedanje o tem.

Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor