ponedeljek, 22 julija, 2024

Iz te kategorije

Zasavka spet prevozna

Danes so, malo pred 10. uro, Zasavko med Trbovljami in Zagorjem ponovno odprli za promet. Do zaključka sanacije celotne brežine bo promet potekal izmenično enosmerno.

Sanacija skalnega podora, v katerem je po brežini nad cesto med Trbovljami in Zagorjem v dveh nanosih zdrsnilo skoraj 16.000 kubičnih metrov materiala, je bila tehnično zelo zahtevna, sporočajo na Direkciji RS za infrastrukturo. Velike skale, zemlja in drevesa, ki so se v začetku februarja vsula na cesto, so popolnoma onemogočila promet za Savo med omenjenima občinama. Sprva so napovedovali, da bo cesta zaprta približno teden dni, nato pa se je datum odprtja oddaljeval.

V mesecu marcu so na brežini dvakrat minirali, da so odstranili večino večjih labilnih blokov v skupni prostornini več tisoč kubičnih metrov. Drobnejši material so odstranjevali tudi z vodnimi curki. Za namestitev visokonatezne sidrane mreže in prostoviseče visokonatezne mreže so izvrtali za 2100 metrov vrtin. Pri vrtanju je izvajalec ugotovil, da so zaradi tektonsko porušenih con v globini 5 do 10 metrov močno povečani pritiski na vrtalno drogovje, zaradi česar je bilo vrtanje občasno upočasnjeno. Prav tako je stalno prihajalo do rušenj, zato je bilo potrebno nestabilni material dodatno odstranjevati, da so lahko varovalno mrežo fiksirali na čim bolj očiščeno površino brežine.

Dela pri sanaciji podora so potekala po predvidenem planu, sporoča DRSI. Namestitev mreže na levem boku je zaključena, prav tako je že zgrajen zid. Zaključena je tudi sanacija vozišča, zato so danes malo pred 10. uro Zasavko znova odprli za promet. Do zaključka sanacije celotne brežine bo promet potekal izmenično enosmerno. V maju bodo potekala še dela na desnem boku brežine. Po sanaciji brežine in dokončni ureditvi platoja, predvidoma v zadnjem tednu maja, bodo postavili še alarmni sistem s semaforji, ki bo v primeru ponovnega podora takoj zaustavil promet.

Savus

Foto: Vukašin Šobot

Isti avtor