sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Zasavje na obrobju

Časopis Savus je že med zasavskimi bralci. Tudi marčevska številka prinaša precej zasavskih zanimivosti in novic v zvezi z uspešnimi Zasavkami in Zasavci. Na prvi strani najdete prisrčno fotografijo iz prireditve Punce v jami, predstavitev Etijevih naložb in članek u uspešnem začetku sezone neverjetnega Primoža Rogliča. V časopisu pa med drugim pogovore z Zasavci leta Tomažem Bergincem, Jožetom Kotarjem in Vladom Poredošem, pa Nerminom Bajramovićem, Marjetko Bizjak in mamo Darka Jorgića Smiljo Jorgić. Tudi druge strani so bogate. Vzemite časopis Savus v roke in vrzite očke vanj. Za pokušino pa objavljamo uvodnik, ki je tokrat malo manj optimističen.

Zasavje na obrobju

Ne vem, ali naj jamram ali ne. Ampak, vse bolj jasno je, da je Slovenija vse več Ljubljana in vsem manj ostali del naše domovine. Da je Slovenija vse bolj le to, kar tisti, ki imajo v tej državi v rokah škarje in platno, mislijo, da je prav, in vse manj to, kar ljudje, ki v tej državi živijo, potrebujejo. Si zaslužijo. In imajo.

Očitno so tudi Zasavje spravili na slovensko obrobje, pa čeprav leži sredi države. Iz glavnega mesta se kljub oddaljenosti prebijaš do naših krajev uro, če imaš srečo in hiter avto. Uro, če sedeš na vlak. Zasavci si pač nismo znali izboriti boljših cest v svet. Podobno kot Korošci ali Belokrajnci.

V medijih je Zasavje vse manj prisotno. V medijih, ki jih berejo, gledajo ali poslušajo vsi Slovenci, seveda. Časopisi nimajo več dopisnikov v Zasavju, Zasavje pokuka v slovenske časopisne dnevnike le še takrat, ko se zgodi kakšna »pizdarija«. Na slovenskih TV kanalih je podobno, čeprav dopisništvo TV Slovenija v Zasavju na srečo še živi. Prav tako spodobno pokriva (zaenkrat) regijo še dopisništvo Radia Slovenija. To je pa tudi vse. Slovenski spletni portali? Kakor kdo, največkrat podobno kot časopisi.

Na srečo znamo v Zasavju sami poskrbeti, da nismo nepomemben pijon na slovenski šahovski plošči. To dokazujemo z različnimi projekti, ki so odmevni med ljudmi, ne dosežejo pa medijev in odločevalcev. Pa naj gre za Festival flavtistov, Slikarsko kolonijo Izlake-Zagorje, festival Kamerat, festival Rdeči revirji, Knap trail, Hrastnik trail, festival Funšterc ali pa naše prireditve Zasavc leta, Jamatlon in Punce v jami. Mediji jim le tu pa tam naklonijo nekaj pozornosti. Nekaj bolje jo odnese le Speculum Artium. Dobro, da so z zasavskimi prireditvami, ki vzbujajo pozornost v Sloveniji in tujini, izjemno zadovoljni udeleženci, ki so najboljši ambasadorji prireditev v prihodnosti. Tako je bilo tudi z našimi Puncami v jami. In veseli smo, da je tako.

Aja, še poklon vsem (z Rogličem na čelu), ki so tudi ta mesec nosili ime Zasavja po Sloveniji in svetu.

Marko Planinc

Foto: Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor