V sejni dvorani Občine Trbovlje je v četrtek, 30. marca, potekal 33. regijski otroški parlament na temo Duševno zdravje otrok in mladih v organizaciji Društva prijateljev mladine Trbovlje. Sodelovali so mladi parlamentarci občin Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi, Litija in Šmartno pri Litiji. 

Mlade parlamentarce sta v imenu vseh zasavskih županov pozdravila župan Občine Trbovlje Zoran Poznič in podžupanja Vesna Jesih. V razpravi sta poleg mentorjev in spremljevalcev sodelovali tudi predstavnici Zdravstvenega doma Trbovlje in Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov

Med zaključki so po razpravi zapisali nekaj trditev. Opažajo, da je duševno zdravje še vedno tabu tema. O duševnem zdravju bi bilo potrebno več govoriti, pomembno je, da bi bili ti pogovori v družbi bolje sprejeti in mladim približana možnost strokovne pomoči. 

Na duševno zdravje vpliva skupek okolja, družbe, družinskega ozadja, socialna omrežja in tudi zaskrbljenost zaradi prihodnosti, zato je velikega pomena zdravo okolje, družinska podpora, motivacija in medsebojna pomoč. Pomembno je, da se mladi trudijo živeti realno življenje, najdejo moč za rešitev stisk in soočanja s stresom v sebi, si skupaj pomagajo skozi stisko in ob sebi najdejo osebo, ki je zaupanja vredna in bo vedno znala prisluhniti. 

Z dobro samopodobo, močno samozavestjo in veliko pogovora, bodo lažje reševali težave in realizirali rešitve. Mladi potrebujejo pozornost, razumevanje, podporo in seznanitev z vsemi možnostmi, ki jim bo olajšala stisko, s katero se soočajo.

Na nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo 11. aprila v Državnem zboru v Ljubljani, bo zasavsko regijo zastopalo pet predstavnikov: Ela Brina Sikili (Trbovlje), Iva Pavlica (Zagorje ob Savi), Emma Vidic (Hrastnik), Zoja Rokavec in Sergej Novak (Litija in Šmartno pri Litiji).

Savus

Foto: Občina Trbovlje