V torek, 8. junija, je Zveza slovenskih glasbenih šol že 18. leto zapored podelila nagrade in priznanja Frana Gerbiča za izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja. Slovesnost je potekala v Kulturnem domu v Cerknici, rojstnem kraju Frana Gerbiča. Priznanji sta dobila tudi Nataša Burger, učiteljica flavte na Glasbeni šoli Zagorje ob Savi in Alojz Stradar, učitelj harmonike na Glasbeni šoli Trbovlje.

Ker v letu 2020 podelitve nagrad in priznanj Frana Gerbiča ni bilo, so v letošnjem letu podelili listine še za leto 2020.

Podelitev nagrad in priznanj je z nagovorom začel dr. Vinko Logaj, direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo. Nagrajence in zbrane na dogodku so nagovorili še Radmila Bikič Magdič, predsednica Zveze slovenskih glasbenih šol, Marko Rupar, župan Občine Cerknica in Metka Podpečan, predsednica Komisije za podeljevanje nagrad in priznanj Frana Gerbiča.

Med prejemniki priznanj za leto 2020 je poleg Nuške Gregorič, Monike Vehovec, Nataše Puconja, Saša Lamuta in Davorja Mikuliča tudi Alojz Stradar, učitelj harmonike na Glasbeniki šoli Trbovlje, ki poleg poučevanja svoj čas posveča tudi lokalnim zborovskim in folklornim skupinam. Na glasbeni šoli vodi harmonikarski oddelek, je pa tudi izvrsten solist.

Prejemnika nagrad Frana Gerbiča za leto 2020 sta Vildana in Vlado Repše, za leto 2021 pa Tomaž Plahutnik in Nikolaj Žličar.

Med prejemniki priznanj za leto 2021 pa je poleg Irene Jošt in Valterja Kukoviča tudi Zasavčanka Nataša Burger, učiteljica flavte na Glasbeni šoli Zagorje ob Savi. Na njeno pobudo so tam leta 2004 ustanovili orkester flavt, ki je bil prvi tovrstni orkester v državi. Poleg vodenja orkestra pa je bila 20 let tudi zunanja sodelavka Radia Kum Trbovlje, kjer je nekaj let vodila svojo oddajo o klasični glasbi.

Po podelitvi nagrad je sledil še kulturni program, v katerem so nastopili prvonagrajenci 49. TEMSIG-a (Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije): trobentačica Valentina Dujc iz Glasbene šole Sežana, tolkalistka Neža Jezernik iz Zasebne glasbene šole Muta, kitarist Benjamin Bencik, dijak Konservatorija za glasbo in balet Maribor ter Godalni kvartet Emona Akademije za glasbo v Ljubljani. Gerbičeve samospeve sta zapela Teja Saksida, učiteljica petja na Glasbeni šoli Frana Gerbiča Cerknica in Lovro Skrt, dijak Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Savus

Foto: Zveza slovenskih glasbenih šol

Prejšnji članekRazvoj pustolovskega turizma v Zasavju
Naslednji članekAkrobati