V četrtek, 27. maja, je Regionalna razvojna agencija Zasavje (RRA Zasavje) v okviru projekta RAMSAT izvedla tematski seminar o uporabi kulturne in naravne dediščine za razvoj pustolovskega turizma. Na seminarju so projektni partnerji predstavili dobre prakse s področja pustolovskega turizma, ki se odvijajo v njihovih regijah in potenciale za nadaljnji razvoj.

Pustolovski turizem bi temeljil na rudarski dediščini in območjih Nature 2000, ki obsegajo več kot 13 % površine Zasavja. RRA Zasavje je prikazala možnosti za razvoj dimnika trboveljske termoelektrarne v sodoben adrenalinski objekt. Predstavili so tematsko rudarsko pot srečno, ki vodi po območjih bogatimi z naravno in kulturno dediščino in pohodnike seznanja z znamenitostmi Zasavja. Možnosti za razvoj pustolovskega turizma predstavljata tudi nov gorskokolesarski park Cilenca v Zagorju, ki privablja kolesarske navdušence ter Jamatlon, tradicionalna zasavska prireditev, ki poteka v rudniku in v Zasavje privablja turiste tako iz Slovenije kot iz tujine. Predstavili so še muzej 4. Dritl, ki prikazuje rudarsko dediščino s pomočjo tehnologije navidezne resničnosti, območja Nature 2000, ki v zasavska hribovja že leta privabljajo planince ter druge športne dejavnosti. Zasavsko turistično ponudbo pa lahko zaokroži razvoj Medijskih toplic, ki jih bodo prenovili in s tem v Zasavju ponudili sodobne turistične namestitve.

Projekt RAMSAT, ki se izvaja v okviru programa Interreg Europe, je namenjen revitalizaciji odročnih in hribovitih predelov regij s pomočjo trajnostnega turizma. Trajnostni turizem na temeljih naravne in kulturne dediščine lahko v takšnih predelih poveča ekonomsko aktivnost ter jih naredi privlačnejše za bivanje in izvajanje poslovnih dejavnosti, hkrati pa prispeva k ohranjanju kulturne in naravne dediščine. V projektu poleg Regionalne razvojne agencije Zasavje sodelujejo še partnerji s Portugalske, iz Velike Britanije, Španije, Bolgarije in Romunije.

Savus

Foto: Arhiv Savus


 

Prejšnji članekTekmovanje iz matematike
Naslednji članekZasavčana prejela Gerbičevo priznanje