Čeprav je Zasavk in Zasavcev, ki si za svoje delo zaslužijo posebno priznanje, veliko, lahko samo eden na leto pridobi laskavi naziv Zasavka oziroma Zasavc leta. Upravni odbor Akademije Zasavc leta je na prvem sestanku konec januarja obširen seznam kandidatk in kandidatov za Zasavca leta 2018 skrčil na sedem imen. Dosedanji nosilci naziva Zasavc leta dr. Jure Knez, Andrej Orožen, Andrej Božič, Simon Tanšek, Gašper Ovnik in Dušan Kastelic so s sistemom točkovanja (kandidatu so lahko namenili 5, 3 ali 1 točko) v končni izbor predlagali: dr. Mašo Jazbec, intermedijsko umetnico in kustosinjo festivala Speculum Artium, Branka Potočana, plesalca in umetniškega vodjo festivala Rdeči revirji, Tino Šantej, učiteljico leta v šolskem letu 2017/2018, in Janeza Vidmarja, uspešnega, večkrat nagrajenega zasavskega podjetnika.

Upravni odbor Akademije Zasavc leta je konec januarja odločil tudi, da bo v okviru izbora prvič podelil še nekaj drugih priznanj. Priznanja za življenjsko delo bodo odslej podeljevali za ljudi, ki imajo Zasavje radi in so nekaj naredili zanj, nagrado Obetavna zasavska osebnost leta za tiste, ki so svojo »zasavsko« kariero pričeli z odmevnim dosežkom, ter nagrado Spregledana osebnost Zasavja za Zasavko oziroma Zasavca, ki bi si za kakšnega od svojih dejanj zaslužil večjo publiciteto, a ga je širša javnost spregledala. Člani UO so že zbrali prejemnike priznanj, vendar bodo imena prejemnikov do podelitve 21. marca ostala skrivnost.

Na prireditvi bosta novinarja časopisa Savus Martina Drobne in Marko Planinc z nominiranci pripravila kratek pogovor. Vsi nominiranci bodo prejeli priznanje v obliki steklene skulpture steklarskega mojstra Rada Kališnika.

Prireditev, ki jo bo ponovno vodila Karmen Cestnik, bodo z glasbenim programom polepšali harmonikar Jure Tori, skupina Flora & Paris ter Simfonični orkester GŠ Zagorje pod vodstvom Klemna Benka. Obiskovalce prireditve bo nagovoril lanski Zasavc leta in letošnji prejemnik nagrade Prešernovega sklada Dušan Kastelic, ki je obljubil hudomušen govor o Zasavcih in Zasavju. Skupaj s predsednico Akademije Zasavc leta Ano Režun bo tudi podelil priznanje Zasavcu leta 2018.

Vstopnice za prireditev Zasavc leta 21. marca 2019 ob 19. uri v Delavskem domu Zagorje so brezplačne, vendar jih je zaradi omejenega števila sedežev v dvorani potrebno rezervirati. To lahko storite preko e-pošte na info@savus.si ali po telefonu na 070 788 510 vsak delavnik med 8. in 12. uro. Brezplačno vam jih bomo poslali po pošti.

Savus

Na naslovni fotografiji: utrinek s prireditve Zasavc leta 2017, kjer je naziv prejel Dušan Kastelic. Foto: Branko Klančar