Bitcoin je obširna zadeva, z nešteto vidiki ter različnimi perspektivami. Skupaj si ga bomo pogledali in razmišljali o njem na mnogo načinov. Tak pristop vam bo omogočal, da ga ocenjujemo z različnih zornih kotov in da tako dobite boljši vpogled, kaj to sploh je. Vseh člankov bo 25, povzeti pa so po avtorju Tomerju Strolightu, ki piše na mediumu.

Če želimo zaslužiti denar, moramo vložiti svoj čas in delo. Iz podobnega razloga je za proizvodnjo denarja samega potrebno prav tako vložiti čas in delo. – Robert Breedlove

Vendar pri državnih valutah temu ni tako. Poljubna količina dolarjev, eurov, funtov, pesov, itd. … magično nastane s pritiskom na gumb, v trenutku, kjer ni vloženo ekvivalentno delo. Nastanek takšne vrste denarja torej ni povezan s časom in delom. In takšna zasnova nastanka denarja vzpodbuja ljudi, da ne delajo več. Ljudje raje iščejo državno socialno podporo ali “easy” denar s strani države. To pa ni le podpora za najšibkejše, ampak je predvsem pisano na kožo najbogatejšim oz tistim, ki so bližje izvoru denarja.

“Bitcoin fixes this.” Bitcoin bo popravil to.

Nastanek bitcoinov zahteva čas. Bitcoinov sistem garantira, da bitcoin kot enota valute lahko nastane le po natančno določenem razporedu. Majhna količina bitcoinov nastane povprečno vsakih 10 minut, s tem, da se ta količina razpolovi vsake 4 leta, kar končno pomeni, da bo na koncu rudarjenja v obtoku največ 21 milijonov bitcoinov.

Nastanek bitcoinov poleg časa zahteva tudi delo. Nihče ne more pričarati ali narediti bitcoinov, brez, da bi dokazal, da je vložil svoje, računsko delo. Proizvodnja bitcoinov je ogromno tekmovanje, ki poteka med vsemi delavci (rudarji) po vsem svetu, kjer se nagrada podeli v obliki bitcoinov povprečno vsakih 10 minut. Več kot je konkurentov za proizvodnjo in več kot delajo, težje je priti do novih bitcoinov.

Torej, če moramo vložiti svoj čas in energijo z namenom zaslužiti denar, je logično, da hočemo izbrati takšen denar, katerega proizvodnja prav tako zahteva čas in energijo za njegov nastanek. Ta denar se imenuje Bitcoin in je edini denar na svetu, ki pošteno obravnava vse tiste, ki vlagajo svoj čas, energijo in znanje, da zaslužijo svoj denar. – Robert Breedlove

Naslednjič: Zakaj Bitcoinova poraba energije ne ogroža narave

Peter Golob


Po formalni izobrazbi sem univ. diplomirani strojnik, vendar sem na tem področju delal le v letih po končanem šolanju. Strojnik nisem bil nikoli s srcem, bolj me je zanimala matematika oziroma razmerje med tveganjem in uspehom.

V Zasavju me poznajo kot profesionalnega igralca pokra, postavil sem tudi spletno stran za učenje strategije te igre, ki deluje še danes. Zadnja štiri leta pa se navdušujem nad Bitcoinom, predvsem z makro vidika. Menim, da bo ta fenomenalni izum digitalne redkosti prinesel pozitivne spremembe za posameznika in družbo.

Verjamem, da je prava pot sodelovanje med ljudmi in medsebojna pomoč. Znanje je tisto, kar vedno naredi razliko. Vsem, ki ne vedo, kako začeti z učenjem o Bitcoinu, bom z veseljem pomagal.