Kako dolgo ste že direktor podjetja Anchor d.o.o., v okviru katerega je odprta trgovina Party planet Zasavje?

Trgovina se je odprla oktobra 2017, podjetje pa sem ustanovil par mesecev prej.

Prej smo vas povezovali s trgovino Darilo. Je Party Planet Zasavje samo novo ime ali tudi čisto novo podjetje?

Tisto prej, Darilo, je bilo drugo podjetje. Jaz sem odprl svojega in zdaj »nadaljujem« zgodbo Darila s podobnimi artikli, čeprav, če natančneje pogledaš, niti niso tako zelo podobni.

Zakaj ste začutili potrebo, da odprete svoje podjetje, zakaj niste nadaljevali z Darilom?

Izvedel sem, da se bo Darilo zaprlo in da iščejo nekoga, ki bi nadaljeval, ampak sem imel drugo vizijo. Na nek način sem, kot že rečeno, nadaljeval zgodbo darila, ampak sem dodal svoj, osebni pridih.

In to je?

Da se bolj posvečamo »party« programu, torej programu za zabave, in zato tudi ime Party planet. V trgovini ponujamo recimo helij in veliko artiklov za okrasitev zabav.

Kaj pa poleg tega še ponuja Party planet?

Imamo nekako tri glavne sklope. Prvi so darila, ki spadajo pod program za zabave, v bistvu vse v zvezi s praznovanjem, če koga obdaruješ ali pa če želiš okrasiti svojo zabavo. Drugi je ustvarjalni program, ki predstavlja približno tretjino naše ponudbe – karkoli za ustvarjanje, pravzaprav. Imamo pa tudi pisarniški program, ki ga ponujamo posameznikom, z njim pa zalagamo tudi določene lokalne firme.

Veliko strank, ki pridejo k nam, moti, da zaenkrat še ne aranžiramo daril. Na tem področju se trudimo in usposabljamo in upamo, da bomo v roku kakšnega meseca že ponudili tudi to. Aranžiranje bomo ponujali tako za darila, kupljena pri nas, kot za darila, prinešena od drugod.

Ponujate tudi kakšne ročne izdelke lokalnih ustvarjalcev?

Imamo enega dobavitelja, ki sam izdeluje vse artikle, ampak ne vem, če to spada pod ročne izdelke. Drugače pa nič takega; imamo neke voščilnice, ki so ročni izdelki, ampak trenutno nič lokalnega.

Pa imate namen v ponudbo uvrstiti tudi te izdelke?

Odprti smo za ponudbe. Če bi nam kdo prinesel svoje izdelke, bi se lahko dogovorili za konsignacijo. Jaz jih ne iščem, ampak, če kdo pride …

Konsignacijo?

To pomeni, da nekdo prinese izdelek in, ko se ta proda, mu sporočiš in ti on izstavi račun. Ustvarjalec lahko določi končno ceno in potem izdelek trgovini proda s popustom, lahko pa določi osnovno ceno, jaz pa se odločim, kakšna bo končna cena in razlika pripade trgovini.

Kako pa ste zadovoljni s poslovanjem v letu 2018?

Kar zadovoljen. Lahko bi bilo boljše, nismo še tam, kjer pričakujem, da bomo, ampak beležimo neko zdravo rast. Zdaj, ko delujemo že malo več kot eno leto, lahko primerjam z lanskim letom. Vsak mesec je boljše kot lani.

Česa se v Party planet Zasavje največ proda? Po čem ljudje najbolj povprašujejo?

Prodaja je nekoliko razdeljena. V začetku tedna se bolj prodaja ustvarjalni program, proti koncu tedna pa bolj darila, ker se začenjajo praznovanja in vsi iščejo darilo.

Glede na to, da se bližata Valentinovo in pust, boste ponujali oziroma že ponujate kaj od tega?

Za Valentinovo že imamo nekaj izbire, veliko artiklov z motivi za najdražje, recimo za ženo, za dekle, za fanta, za moža … Tega je ogromno, od skodelic, nogavic, kozarcev, obeskov za ključe, pisal …

Pa ljudje že kupujejo za Valentinovo?

Niso še začeli. Največja gneča se ponavadi začne kak teden prej.

Kaj pa za pusta?

Artikle za pusta bomo ponudili takoj po Valentinovem. Pri vhodu v trgovino imamo tematski kotiček, kjer so zbrani vsi artikli, ki se nanašajo na kak poseben dogodek. Običajno artikle tja postavimo kak mesec, tri tedne pred praznikom oziroma dogodkom.

Ima vaša trgovina še kakšno drugo poslovalnico?

Ne, samo eno v Trbovljah.

Pa se imate namen širiti?

Ja, širili se bomo na splet. Spletna trgovina je že v delu, ampak pričakujem, da še nekaj mesecev ne bo delovala. Verjetno bo začela delovati nekje sredi leta.

Boste imeli na spletu še kakšno dodatno ponudbo ali samo tisto, kar imate tudi v fizični trgovini?

Zaenkrat bomo ponujali tisto, kar imamo v trgovini, potem pa bomo videli, kako se bo zadeva razvijala naprej. Zaenkrat pa ne načrtujemo posebne ponudbe, kar bo na spletu, se bo dalo dobiti tudi v poslovalnici.

Martina Drobne

Foto: DL