Danes potekajo volitve za predsednika ali predsednico republike Slovenije. Volišča so tudi v Zasavju odprli ob sedmih zjutraj. Do 19. ure velja volilni molk. Volivci se v današnjem prvem krogu sedmih predsedniških volitev v samostojni Sloveniji odločajo o sedmih kandidatih.

Mandat predsednika države traja pet let. Doslej smo imeli v samostojni državi štiri predsednike države: Milana Kučana, dr. Janeza Drnovška, dr. Danila Türka in Boruta Pahorja. Tokrat bomo dobili petega predsednika ali pa prvo predsednico.

Za predsednika države kandidirajo dr. Milan Brglez, dr. Anže Logar, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, dr. Nataša Pirc Musar, dr. Vladimir Prebilič in Sabina Senčar.

V Sloveniji so odprli več kot 3000 volišč, letos lahko glasuje milijon 694.429 volilnih upravičencev. Na voliščih se morate izkazat z veljavnim osebnim dokumentom in se podpisati v volilni imenik. Prejeli bodo glasovnico z navodilom, da se glasuje samo za enega kandidata oz. kandidatko, in sicer tako, da se obkroži zaporedna številka pred imenom kandidata, za katerega glasuje.

Do konca glasovanja vedno velja volilni molk, ko je vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. Med 7. in 19. uro prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Savus

Foto: arhiv Savus