Današnja volilna nedelja v Zasavju ne prinaša večjih prireditev. Če seveda odštejemo koncert ŽPZ Kombinat (predskupina Z’borke) v hrastniškem rudniku. V Zagorju in Trbovljah si lahko danes ogledate film Kung fu tačke, v Trbovljah še film Nasmeh. Poglejte še, kaj vse se dogaja v Zasavju in si naredite dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 23. oktober 2022


Vreme

Danes bo sprva pretežno oblačno in ponekod po nižinah tudi megleno. V zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji bodo možne kratkotrajne plohe. Popoldne se bo oblačnost trgala, predvsem na vzhodu se bo delno razjasnilo. Sredi dneva in popoldne bo zapihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 23 °C.

Jutri bo na vzhodu večinoma sončno, na zahodu pa marsikje bolj oblačno. Na severozahodu bodo možne občasne krajevne padavine, drugod bo večinoma suho. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Jutranje temperature bodo v alpskih dolinah okoli 9, drugod od 12 do 17, najvišje dnevne od 16 do 23 °C.

V noči na torek se bodo padavine na severozahodu krepile in do torka zjutraj razširile nad večji del Slovenije. Zapihal bo severni veter. Dež bo v torek popoldne oslabel in do večera povsod ponehal, najkasneje na jugu. Od severa se bo jasnilo. V sredo bo sončno, po nižinah bo zjutraj megla. Še naprej bo razmeroma toplo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih izklopov vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 12. ure odjemalcem iz TP Kal, izvod šola Kal (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 11. ure iz TP Terezija, izvod Terezija levi del (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 10. ure pa iz TP Sava ŽP, izvod proti mostu (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Predsedniške volitve

Danes ob sedmih zjutraj se pričnejo današnje volitve predsednika Republike Slovenije. Tudi v Zasavju bodo odprta volišča. Najdite svojega in oddajte glas. Ali pa ne, kakršne volje ste. Na voljo imate sedem imen.


Koncert Kombinatk v rudniku

V hrastniškem rudniku bodo danes ob 17. uri pripravili v okviru Festivala uporniške pesmi koncert Ženskega pevskega zbora Kombinat. Pred Kombinatkami se bodo predstavile še članice feminističnega zbora Z’borke. Koncert bo v jami rudnika Hrastnik pri šahtu. Za pevke in obiskovalce bo to nevsakdanja preizkušnja, saj bodo morali v rudnik s čeladami na glavi in naglavnimi svetilkami. Kombinatke so povedale, da tako nevsakdanjega koncerta še niso imele.


Delavski dom Zagorje – kino

Kung fu tačke

ob 10.30 uri

Ameriška animirana akcijska komedija, režija Rob Minkoff, Mark Koetsier, Chris Bailey

Hank je ljubek pes, ki ima velike sanje o tem, da bi postal veliki samuraj. Na njegovo nesrečo pa se na poti, da najde svojo usodo, znajde v čudnem in neprijaznem mestu Kakamucho. Tam precej izstopa, saj je pes, vsi preostali meščani pa so mačke, ki resnično ne marajo psov.

Ker si Hank obupno želi ugajati meščanom, nevede postane del načrta podlega in narcisoidnega Ika Chuja, da se v mestu znebi vseh prebivalcev. Da bi zavladal svetu (oziroma bolj mestu), je pred Ikom le ena majhna ovira, njegov zlobni načrt pa je pretentati Hanka, da mu pomaga, da za vedno prežene meščane.

Film je sinhroniziran v slovenščino.


 

Delavski dom Trbovlje – kino

Kung fu tačke

ob 18. uri

Vsebino si oglej zgoraj.


Nasmeh

ob 20. uri

Ameriška grozljivka, izvirni naslov Smile (2022), režija in scenarij Parker Finn, igrajo Sosie Bacon, Jessie T. Usher, Kyle Gallner …

Potem ko je bila priča bizarnemu in travmatičnemu dogodku, v katerega je bila vpletena njena pacientka, dr. Rose Cotter (Sosie Bacon) pričenja doživljati zastrašujoče dogodke, ki jih ne zna pojasniti. Ko pa grozovit strah začne prevladovati v njenem življenju, se mora Rose soočiti s svojo zaskrbljujočo preteklostjo, da lahko preživi in pobegne svoji grozljivi novi resničnosti.


 

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Maks Radej

Na današnji danes je leta 1998 v Ljubljani umrl športnik, trener, gospodarstvenik in eden najmlajših partizanov v NOV Maks Radej. Rodil se je 24. oktobra leta 1929 v Trbovljah. Bil je med tvorci trboveljskega rokometnega čudeža. Z ekipo je dosegel uspehe v ligaškem in pokalnem tekmovanju ter bil uspešen tudi pri prenašanju ljubezni do rokometa na mlajše generacije trboveljskih srednješolcev.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dne.


Savus