V torek, 22.februarja, so se Vandrovčki iz Društva upokojencev Zagorje ob Savi povzpeli na Sabotin – znan kot Park miru. Objavljamo prispevek Olge in Ivana Kosa.

S pohodom smo začeli čez solkanski most. Ker je vodnik Marjan izbral severno pot, smo se spustili pod most, od tam pa nadaljevali pohod navzgor ob Soči in železnici, mimo HE Solkan. Kmalu smo se začeli vzpenjati po strmi vojaški mulatjeri. Proti vrhu so nam bile v pomoč jeklenice. Pot nas je vodila mimo številnih kavern. Povzpeli smo se tudi skozi vojaški rov in prišli do planinskega doma na Sabotinu (560 m).

Koča je bila zaprta, zato smo imeli malico iz nahrbtnika. V dolino smo se odpravili po južni poti. Najprej smo se povzpeli na vrh Sabotina (609 m), od koder smo imeli čudovit razgled po bližnji in daljni okolici. Od tam nas je pot vodila po grebenski mejni poti, ki je označena z mejnimi kamni, vse do ostankov cerkvice sv. Valentina. Ob poti so bili bunkerji in strelski jarki. Od tam smo sestopali po strmi kamniti stezi vse do Briške ceste. Od tam pa smo prehodili še kilometer poti do parkirišča na drugi strani solkanskega mosta. Po prehojeni zanimivi poti smo se z avtobusom odpeljali na osmico v Vitovlje.

Ivan in Olga Kos

Foto: Ivan in Olga Kos