Vandrovčki iz Društva upokojencev Zagorje ob Savi so se 28. septembra odpravili na izlet v slovensko Istro.

Najprej so se odpeljali v Portorož ter se sprehodili mimo plaže, marine in hotela Marko. Vzpeli so se do Sončne poti. Pohod so nadaljevali po cesti, ki vodi na Beli križ. Tam so prišli na pot, ki obkroža naselje Šentjane, ki leži na grebenu polotoka. Z njega so imeli lep razgled na portoroško in na drugi strani na strunjansko plažo ter na ostanke piranskega obzidja.

Med potjo so občudovali rožmarin, lovor, cvet agave in pasijonke, žižule, granatna jabolka, kaki ter nasade oljk. Spoznali so tudi drevo, katerega sadeži se imenujejo maclura pomifera ali divja pomaranča.

Ob vrnitvi v zaselek Beli križ so imeli kratek postanek v restavraciji Boem. Od tam so se po strmi stezi spustili do plaže v Fiesi, kjer je bil čas za kopanje. Po isti stezi so se vrnili na Beli križ, kjer so imeli v restavraciji Boem naročeno kosilo.

Po kosilu so se z avtobusom odpeljali v Strunjan. Od tam so se povzpeli na Strunjanski križ, od koder so imeli lep pogled na Mesečev zaliv. Do avtobusa so se vrnili po isti poti in odšli domov v Zagorje.

Ivan in Olga Kos

Foto: Ivan in Olga Kos