torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Umrl Leopold Grošelj

Jutri, v torek ob 11.15 uri bo v Galeriji Delavskega doma Hrastnik žalna seja ob smrti nekdanjega župana občine Hrastnik Leopolda Grošlja, ki je močno oblikoval življenje v občini Hrastnik.

Leopold Grošelj se je rodil 13. avgusta 1941 v Zagorju ob Savi, sredi šestdesetih let pa se je preselil v Hrastnik, kjer si je ustvaril družino. Svojo poklicno pot je pričel na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, nadaljeval v družbi IBT Trbovlje, kjer je nazadnje opravljal naloge direktorja finančnega sektorja in namestnika generalnega direktorja. Po 12 letih uspešnega dela v gospodarstvu se je v Hrastniku zaposlil kot sodnik za prekrške, že v naslednjem letu pa postal načelnik oddelka za družbeno planiranje. Leta 1982 je bil izvoljen za predsednika Izvršnega sveta Skupščine občine Hrastnik. Po zaključenem mandatu je leta 1986 za slabo leto prevzel mesto direktorja v obratu Jutranjke na Dolu pri Hrastniku. Še istega leta je bil izvoljen za neprofesionalnega delegata v Zveznem zboru Skupščine bivše Jugoslavije, ki je trajal do leta 1991.

Zaradi dobrega poznavanja gospodarskega področja in bogatih izkušenj je bil leta 1987 izvoljen za predsednika Medobčinske gospodarske zbornice Trbovlje, kjer je ostal tri leta. Leta 1990 je bil na neposrednih volitvah izvoljen za predsednika Skupščine občine Hrastnik in za neprofesionalnega delegata v Zboru občin Skupščine RS. Na lokalnih volitvah leta 1994 in 1998 je bil izvoljen za župana občine Hrastnik, leta 2000 pa tudi za poslanca Državnega zbora RS. Umrl je v sredo, 19. septembra, ko je izgubil boj z boleznijo.

V času njegovega vodenja IS in občine so se med drugim v Hrastniku z daljinskim ogrevanjem lotili sanacije onesnaženja zraka, zgradili športno dvorano na Dolu in Dom starejših v Hrastniku, večstanovanjske objekte, spremenili podobo ob potoku Bobnu. Grošelj je bil uspešen župan, ki je imel svoj kraj rad. Pri delu je bil vesten, do sodelavcev zahteven, stvari, ki si jih je zadal, je rad izpeljal do konca.

Za svoje delo je prejel številna priznanja. Leta 1986 ga je Predsedstvo bivše SFRJ odlikovalo z redom dela s srebrnim vencem, Republika Slovenija ga je odlikovala z bronastim znakom civilne zaščite, Ministrstvo za notranje zadeve z bronastim znakom za prispevek pri zagotavljanju varnosti v državi, Občina Hrastnik mu je za njegov prispevek pri razvoju občine podelila Zlato priznanje Občine Hrastnik, številna društva in organizacije v občini pa so ga počastile s častnim članstvom in zahvalami.

ZT

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor