nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Trbovlje praznujejo

Občina Trbovlje je svoj občinski praznik proslavila s slavnostno proslavo v Delavskem domu Trbovlje v četrtek, 31. maja. Na njej je županja Jasna Gabrič podelila nagrade in priznanja. Ker Komisija za občinska priznanja ni prejela nobenega predloga za podelitev prvojunijske nagrade, letos te nagrade niso podelili. So pa proglasili častnega občana, podelili priznanji županje in zlato sončnico. 

Častni občan Trbovelj je postal Cveto Majdič. Naziv je prejel za posebne zasluge, izjemne dosežke in prispevek na gospodarskem področju ter v družbenih, športnih in ljubiteljskih dejavnostih v občini. Cveto Majdič se je rodil pred skoraj devetdesetimi leti v Trbovljah. Obiskoval je trboveljsko osnovno šolo, gimnazijo in meščansko šolo, kot gimnazijec pa je nadaljeval šolanje na rudarski metalurški fakulteti v Ljubljani. Po končanem študiju se je zaposlil v RTH, pozneje na RGD in Rudisu. Do upokojitve je opravljal številne družbenopolitične naloge, saj je bil namestnik predsednika republiškega komiteja za energetiko, predsednik sindikata energetike v ZSS, član družbenopolitičnega zbora Skupščine Republike Slovenije. V občini je bil odbornik, predsednik sveta za finance, predsednik sveta za telesno kulturo in podpredsednik Izvršnega sveta Skupščine Občine Trbovlje. Njegov prispevek k trboveljskemu športu je ogromen. Bil je aktiven alpski smučar in rokometaš Rudarja.« Lahko rečemo, da je bil eden od začetnikov organiziranja rokometa v Trbovljah, prav tako pa je vodil tudi odbor za izgradnjo kegljišča v Trbovljah ter odbor za izgradnjo smučišča Medvednica,« so o njem zapisali v obrazložitvi, »spomini in številne izkušnje so prispevale k temu, da je leta 1999 izdal knjigo Zgodovina smučanja v Trbovljah. Aktiven je bil tudi v Planinskem društvu Trbovlje, še vedno pa je aktiven član Filatelističnega društva Trbovlje ter Zasavskega društva seniorjev managerjev in strokovnjakov.«

Posebno priznanje županje Občine Trbovlje je prejel Mountain bike klub (MTB) Trbovlje, ker je z nadpovprečnim delom ponesel ime Trbovelj iz Zasavja in preko slovenskih meja. Klub sestavlja ekipa energičnih in samoiniciativnih članic in članov, ki bolj ali manj v enaki zasedbi delujejo že več let. Ekipa je v tem času prirejala pokalno kolesarsko dirko pod imenom Downhill Javor pod Sveto Planino oziroma Partizanskim vrhom nad Trbovljami. Pred leti se jim je utrnila ideja, da bi poleg domačih stez tekmovali tudi v nekoliko bolj prijaznem podnebju. Pot jih je popeljala na Lošinj, kjer so leta 2013 pripravili prvo dirko v spustu in leto pozneje dirko prve kategorije UCI. Z izkušnjami, idejami in pogumom so se podali v kandidaturo za dirko svetovnega pokala. »Pri tem so bili uspešni, zato smo ponosni, da je prav trboveljski klub v sodelovanju z lokalnim organiziral dirko Svetovnega pokala v spustu z gorskimi kolesi – Mercedes Benz UCI Mountain Bike World Cup spomladi letos na hrvaškem Lošinju,« so zapisali na Občini Trbovlje v obrazložitvi nagrade in dodali, da so ponosni na njihovo delo.

Posebno priznanje županje je prejela tudi Lavra Izgoršek, sekretarka Društva prijateljev mladine Trbovlje. V obrazložitvi njenega priznanja so predlagatelji zapisali, da Izgorškova skupaj s prostovoljci skrbi, da mladim v Trbovljah nikoli ni dolgčas, da prijazno besedo in pomoč pri njej najdejo tudi tisti, ki jih morda drugi ne opazijo. Skrbi za organizacijo številnih prireditev za otroke, skupaj s prostovoljci se vključuje ne samo v prireditve v lokalnem okolju, temveč če je potrebno, pomaga tudi organizacijam od drugod, ko se te obrnejo nanje. S svojo pozitivno energijo in zgledom, ki ga daje ostalim prostovoljcem, zna motivirati ljudi, da sodelujejo v njihovih aktivnostih, pomagajo sočloveku in skrbijo za otroke. Brez nje in njene ekipe ne bi bilo sprevoda dedka Mraza, pustnega karnevala, otroških parlamentov in drugih dogodkov, ki jih organizira Društvo prijateljev mladine Trbovlje. Društvo se trudi tudi na področju socializacije dolgotrajno brezposelnih staršev samohranilcev. Lavra Izgoršek pri svojem delu uspešno sodeluje s številnimi ustanovami v občini ter tudi z občino Trbovlje.

Na osrednji proslavi so podelili tudi zlato sončnico za najbolj urejeno krajevno skupnost, ki jo je prejela KS Čeče. »V KS Čeče dajejo krajani velik poudarek na celovito urejenost okolja, stavb ter pomožnih objektov, prav tako pa tudi na vzdrževanje reda in čistoče. Urejena so dvorišča, gospodarski objekti in preostala arhitektura, ki se sklada z okolico, prav tako pa skrbijo za ocvetličenje skupnosti ter hortikulturo,« so povedali v obrazložitvi.

V okviru občinskega praznika so v Trbovljah pripravili pester program prireditev, ki je objavljen tudi v majski številki Zasavskega tednika. Kot običajno bodo tudi letos pripravili Anduht, ki bo 8. junija, ter naslednji dan Nohšiht.

ZT

Isti avtor