Jure Tori, izjemen harmonikar, glasbeni izvajalec in ustvarjalec avtorskih skladb in projektov, je bil eden prvih slovenskih glasbenikov, ki je Slovenkam in Slovencem popestril življenje v časih osame. Še vedno pripravlja koncerte z Orleka, kjer domuje.

Jure Tori je glasbenik z izjemno plodovitim glasbenim ustvarjanjem. Piše za različne zasedbe od skladb različnih žanrov za skupino Orlek, katere ustanovni član in ena gonilnih sil je že vsa leta, do žanrsko različne muzike za številne druge zasedbe in priložnosti. Tori poleg Orlekov sodeluje ali je sodeloval še v različnih glasbenih zasedbah: Flora & Paris, Tori trio, Tori tango, Tori Story & Marnit, Orlek Unterzug.

Sodeloval je s skupinami En knap, Hiša, Bluestream, Pax, Crazed Farmers, Pihalnim orkestrom Svea in številnimi drugimi ustvarjalci, kot so Bogdana Herman, Ewald Oberleitner, Mitja Tori, Ganesh Anandan, Eduardo Contizanetti, Polde Bibič, Jure Longyka, Marjan Bone, Nika Zore in drugi.

S Floro & Paris

Jure Tori sedaj pripravlja svoje koncerte vsak ponedeljek ob 18.30 uri in jih direktno prenaša po spletu. Danes bo nastopil skupaj s skupino Flora & Paris na svojem uradnem facebook profilu.

Glasbena skupina z imenom Flora & Paris je otrok ideje nekaterih članov znane slovenske zasedbe Orlek. Po dolgih letih udejstvovanja v glasbi se je v njih porodila želja po bolj samostojnemu ustvarjanju in drugačnemu zvoku. Tako so v sredini leta 2012 pričeli z aranžiranjem glasbenih idej Jurija Torija in Mateja Feleta. Zasedba: Žan Libnik (vokal), Nika Zore (vokal, ukulele), Matej Fele (kitara), Jure Tori (harmonika), Rudi Javornik (saksofon, sopran), Mitja Tori (bas kitara), Peter Jeretina (bobni).

Z Niko Zore in Petrom Jeretino

Pretekli teden pa je nastopil skupaj s pevko Niko Zore, na pomoč jima je priskočil še tolkalist Peter Jeretina. Igrali so avtorsko glasbo, simpatična Nika je pela poezijo, ki jo je uglasbil harmonikar Jure Tori za skupine Orlek in Flora & Paris. S priredbami že nekaj časa Jure in Nika nastopata po Sloveniji. Njune izvedbe zvenijo lahkotno, šansonjersko, swingersko … Navihane in uho božajoče melodije na harmoniki izrisuje preplet ljubezenske in satirične poezije. Pravzaprav je bilo tako tudi na koncertu v živo pretekli ponedeljek v Torijevih 20 minutah. In malo čez.

Z Alešem Štegerjem

V ponedeljek, 4. maja pa je Jure Tori koncertriral skupaj z enim najbolj prodornih slovenskih pesnikov in pisateljev Alešem Štegerjem. Šteger je eden najbolj prevajanih sodobnih slovenskih besednih ustvarjalcev. V zadnjem poldrugem letu sta nastopala po celem svetu. »V Šanghaju in Münchnu je obnorel osemsto oboževalcev v dvorani. Z njim sem podoživel filmsko vzdušje klubskega Pariza, razkrila sva nasmehe resnih Berlinčanov. Še več! Ponoči kriči iz mojega mobitela, kako naši pesniki ležijo v grapah!!! Bavarska Akademija umetnosti ga je l. 2016 ob podelitvi prestižne mednarodne nagrade Horst Bienek opisala kot enega najbolj izvirnih evropskih pesnikov današnjega časa,« pravi o njunem sodelovanju Jure. Tudi ta skupen nastop je bil izjemen.

Savus

Foto: arhiv Jure Tori