četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Praznik KS Izlake

Danes praznuje Krajevna skupnost Izlake. Objavljamo razmišljanje predsednika KS Izlake Saše Vučka, ki jo je objavil na svojem facebook profilu in nam prijazno dovolil, da ga objavimo tudi na naši spletni strani.

Izlake

Kraj, prežet z grenkim priokusom dogodkov preteklosti in pozabljen od investicij … Lahko bi nadaljevali tudi v tem kontekstu, pa ne bi bilo pravično do nikogar. Seveda pa lahko ta prijeten kraj opišemo tudi drugače.

Recimo, da bi začeli takole. Skozi dolino tečeta potoka Medija in Orehovica, ki s svojimi pritoki neumorno žuborita proti reki Savi na koncu zagorske doline. Na vhodu pa Izlake pogumno varujejo okameneli svatje, ki so rezultat selektivne erozije in značilen primer kraških površinskih geomorfoloških oblik v območju posavskega osamelega krasa.

Okameneli svatje

Zgodba pravi, da je na Izlakah živel bogataš, ki je bil zelo skop. Ko je bila njegova hči godna za možitev, ji je izbral bogatega ženina. Na dan poroke je svatbeni sprevod krenil k bližnjemu svetišču. Pot jih je vodila skozi »Zelence«. Običaj je bil, da so popotniki na izhodu iz tesni darovali skromen dar. Ko sta družica in starešina na žrtvenik položila nekaj jedače in pijače, se je nevestin oče razjezil, da razmetavajo tisto, kar si je sam s trudom prigaral. Pobral je darove z žrtvenika. Hipoma se je začelo tako strašno neurje, da so vsi v ženitovanjskem sprevodu v strahu okameneli. Bi se vprašal na tem mestu, zakaj lanskoletna neurja … in kdo je kje okamenel.

Valvasorjeva zapuščina

Izlaška skupnost je skupnost trmastih ljudi, ki niso nikoli vrgli puške v koruzo. Ponosni na svoje korenine in sokrajane, četudi tega ne priznajo vedno. V našem okolju je konec srednjega veka preživel svoje otroštvo Janez Vajkard Valvasor ki je natančneje opisal Medijski grad v knjigi Slava vojvodine Kranjske. Njegovo zapuščino krasi prelepa grajska kapela, v kateri se izvajajo poročna slavja in druge pomembne in okolju primerne prireditve. Skupaj z Medenim parkom, za katerega lepo skrbi Čebelarsko društvo, je velikokrat privlačna destinacija obiskovalcev.

Turistični potencial

Preko gričev in hribov so lepo urejene rekreativne poti, za katere skrbita Športno in Turistično društvo v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Da ima kraj turistični potencial, je dokazal že Alojz Prašnikar, naravno nadarjen podjetnik, ki je kupil Medijo leta 1868 in leta 1877 zgradil prijetno zdravilišče s termalno vodo. Medijske toplice so bile leta in leta med zelo obiskanimi turističnimi točkami in so bila zgodba o odličnem lokalnem sodelovanju, dokler jih pohlep posameznikov ni pahnil v stanje, v katerem so danes. Na istem področju stoji tudi prvi spomenik Janezu Vajkardu Valvasorju na Krajnskem, katerega je iz spoštovanja do rojaka postavil Alojz Prašnikar. Odlična lega v središču občine omogočajo Izlake odlično izhodišče za izletnike in pohodnike. Med priljubljenimi je Kalanov hrib, pa tudi Slovnik.

Razvoj kraja

Podjetništvo je razvito tudi danes. Ob izlivu Orehovice v Medijo stoji tovarna Eti, največje podjetje v občini. Na Izlakah je sodoben dom za starejše občane, tu je sedež kmetijske zadruge. Prostovoljno gasilsko društvo je močno vpeto v različne prostovoljne aktivnosti, kot tudi pri pomoči, kadarkoli je potrebna. Kraj je razvojno usmerjen v turizem. Današnje Izlake so najprej, skupaj z Lokami in Podkrajem, sestavljale občino Ržišče v kamniškem okraju, Podlipovica pa je sodila v občino Kolovrat. Tako je bilo skoraj sto let, združevanje občin leta 1933 pa je vse območje Izlak združilo v občino Zagorje.

Izlake so samostojna župnija šele nekaj desetletij, prej je bila cerkev sv. Jurija, zgrajena leta 1738 kot podružnica čemšeniške župnije. V Podlipovici je cerkev sv. Mohorja in Fortunata, v Šemniku pa cerkev sv. Ane.

Prva šola je bila ustanovljena leta 1884 pri cerkvi, kasneje se je preselila v dolino. Danes se imenuje Osnovna šola Ivan Kavčič, ob njej je zgrajen vrtec. Kraj ima svojo pošto, poslovalnico banke, zdravstveno ambulanto, bencinsko črpalko, kino dvorano, več trgovin in gostiln.

Orehovica

Vsako leto se svečano spomnimo preminulih sokrajanov v času 2. svetovne vojne. Tako smo včeraj Sašo Vučko – predsednik KS, Rudi Bantan – podpredsednik KS in Zinka Kramar, ki v sodelovanju z vrtnarijo Hodak redno in z največjo skrbnostjo ureja področje spomenika Orehovica, zbrali v počastitev preminulim.

V miru in tišini smo se zazrli vase, brez ideoloških delitev z močno voljo po preseganju okovov preteklosti in jasno zadanimi cilji za prihodnost naše krajevne skupnosti. Kot večkrat zapišem, naj bodo otroci ponosni na naša dejanja.

Lep praznik in spoštujte drug drugega.

Sašo Vučko, predsednik KS Izlake

Foto: osebni arhiv S. Vučka

Previous article
Next article

Isti avtor