V Hrastniku so v sredo, 28. junija, pripravili osrednjo slovesnost ob občinskem prazniku v dvorani Delavskega doma. Na njej so podelili tudi naziv častnega občana. Nov častni občan Občine Hrastnik je filmski ustvarjalec Simon Tanšek.

Slovesnosti so se udeležili župani zasavskih in sosednjih občin: podpredsednik Državnega sveta in župan Zagorja Matjaž Švagan, župan Trbovelj Zoran Poznič, župan Litije Franci Rokavec, župan Radeč Tomaž Režun, župan Laškega Marko Šantej in župana pobratenih občin Raška iz Srbije Nemanja Popović in Drogobič iz Ukrajine Taras Kučma. Na slovesnosti so pozdravili tudi častna občana Občine Hrastnik Edvarda Vecka in Franja Krsnika.

Na proslavi sta župan Funkl in predsednik komisije za odlikovanja in priznanja Jan Simončič podelila letošnja občinska priznanja. Naziv častnega občana je prejel Simonu Tanšku za delo in uspehe na kulturnem področju.

Srebrno priznanje sta podelila Bojanu Viktorju Pižmohtu za dolgoletno delo na področju društvenih in športnih dejavnosti v Karate klubu Hrastnik. Bronasti priznanji pa sta prejela Edvard Pap za delo in uspehe na kulturnem področju in Rajko Žagar za dolgoletno delo v Društvu invalidov Hrastnik.

Župan Marko Funkl je v družbi ravnateljice OŠ narodnega heroja Rajka Polone Dolanc podelil tudi dve županovi zlati peresi. Prejela sta ju odličnjaka, ki sta se v vseh devetih razredih OŠ izkazala s samimi peticami v spričevalih Zala Učakar in Marko Tomič.

Prireditev so z zanimivimi nastopi polepšali ŽPZ Svoboda Dol pri Hrastniku, duo Timber (flavtistka Tina Ostruh in citratka Irena Anžič), recitator Mirza Ribič, glasbenik Neven Agalma, skupno Rudarska in Steklarska godba. Proslavo je vodila Bernarda Žarn.

MP

Foto: Branko Klančar