ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Siter solo

Poslanec, glasbenik in aktivist Primož Siter bo v sredo, 22. januarja, ob 20. uri v ljubljanskem CSK France Prešeren predstavil nove skladbe in tako pričel s pripravo novega albuma.

Primož Siter je po uspešnem ustvarjanju z rockovsko zasedbo Nevember1 leta 2016 predstavil svoj solo prvenec Kompilacija največjih hitov, na katerega je umestil enajst avtorskih pesmi. Poslušalci in radijska uredništva so Kompilacijo dobro sprejeli, Siter pa je v preteklih treh letih z njo gostoval na številnih slovenskih odrih. V času po izidu albuma so njegov koncertni urnik polnila tudi gostovanja s Svetlano Makarovič doma in v tujini.

Glasbeni izvajalci na promocijskih koncertih predstavijo svoje delo, ko je to že posneto in pripravljeno na izid, a Siter meni, da je ta način vredno premisliti. »Naslednja plošča še ni posneta, so pa tu komadi, ki čakajo, da se pokažejo in vase povlečejo še koga!« o ustvarjalnem procesu razmišlja avtor. »Dve kitari, ukulele, looper in sproti kakšna zgodba so dobra ustvarjalna kombinacija za popotnico in končno oblikovanje!«

Naslednji album bo trši

Čeprav bo Siter koncert izvedel sam in bo naboj temu primerno nežnejši in bolj intimen, glasbenik napoveduje trši, temnejši in bolj rockovsko zveneči drugi album. »A končna zvočna in pripovedna podoba je vselej odvisna od mnogih dejavnikov; benda, s katerim postavim komade, trenutnega razpoloženja v procesu in, konec koncev, aplavzov na sredinem koncertu!« se pošali. Sproti napoveduje tudi, da novi kosi glasbe prinašajo novo sporočilno ostrino, saj, kot pravi: »Morajo biti dobre ideje in dobri ljudje v teh nemirnih časih glasnejši od onih drugih!«

Primož Siter je v času po izidu prvenca svoj aktivizem prevedel v delo poslanca Levice v Državnem zboru, zato obljublja, da bo pripovedni izbor glasbe ponudil tudi vpogled v drobovje političnega esteblišmenta. »A skrbi na stran, tudi kaj prijaznega sporočimo!« se pošali.

Koncert pa vseeno ne bo popolnoma »solo«. Na Kudovem odru se mu bosta, vsak v svoji vlogi, pridružila mladinski pisatelj ter radijski in novinarski urednik Žiga X Gombač in Rok Ahačevčič, glas skupine Lumberjack.

Savus

Foto: osebni arhiv

Isti avtor