Na današnji dan leta 1986 je v Hrastniku umrl Avgust (Avguštin) Podlunšek, inovator in mojster cizelerskega poklica, ki je tesno povezan s steklarstvom. Cizelerstvo, povezano z izdelavo steklarskega orodja, kot poklic danes težko še najdemo. V Sloveniji je Forstek na Dolu pri Hrastniku eno redkih podjetij, kjer vsaj deloma še živi. Podlunšek je bil inovator, izobraževal se je tudi v Mehiki, v Pančevu v Srbiji pa je postavil na noge tovarno ampul.

Avgust Podlunšek se je rodil 17. avgusta 1907 v Hrastniku v rudarski družini kot najstarejši izmed petih otrok. Osnovno šolo je zaključil v Hrastniku, v Ljubljani se je izučil za poklic »cizelerja«.

Poklic je vezan na steklarsko industrijo, cizelerji so izdelovali razna steklarska orodja. Obsega širok spekter del: poliranje orodij, dodelava orodij, izdelava raznih vzorcev in gravur itd. Značilno za ta poklic je pretežno ročno opravljanje del ob pomoči raznih električnih ročnih orodij. Zelo dobrodošlo je, če ima človek vsaj malo umetniške žilice. CNC stroji, CAD sistemi ter 3D skenerji so »krivi« za počasno umiranje tega poklica.

Kmalu po zaključku izobraževanja se je Podlunšek vrnil v Hrastnik in se zaposlil v hrastniški steklarni. Leta 1935 je po svoji zamisli izdelal stroj za izdelovanje baterijskih leč. Bil je inovator več manjših izboljšav pri delu s stroji, zaradi česar so ga vodilni predlagali za izpopolnjevanje znanja v Mehiki (1947).

V domovino se je vrnil leta 1948. Poslali so ga v steklarno v Pančevo v sedanji Srbiji, kjer je bil zadolžen za zagon tovarne ampul po mehiškem vzoru. Kljub temu, da ni bil inženir, je svoje delo uspešno opravil. Z njegovo postavitvijo tovarne sta bila zadovoljna tudi mehiška strokovnjaka, ki sta prišla v nadzor (1949).

Po petih letih se je z družino vrnil v Hrastnik, kjer je bil do upokojitve zvest hrastniški steklarni. Svoje znanje je prenašal na mlade rodove, saj se je bilo njegovega poklica težko izučiti.

Za zasluge na gospodarskem področju je prejel odlikovanje Red dela (Orden rada). Umrl je 26. julija 1986 v Hrastniku.

Savus


 

Prejšnji članekDobrodošel Aleksej Jorgić
Naslednji članekPraskanke