Izločanje tiroidnih hormonov T4 (tiroksin) in T3 (trijodtironin) je regulirano s TSH (hormon, ki stimulira ščitnične celice), ki ga izloča adenohipofiza. V obratni smeri pa koncentracija T3 in T4 v krvi uravnava izločanje TSH. Uravnavanje je zelo natančno. Kadar se raven T4 in T3 v krvi zniža, se poveča izločanje TSH in posledično na nivoju ščitnice proizvodnja in izločanje T4 in T3, da se raven teh dveh hormonov v krvi uravna.

Raven TSH nekoliko niha tudi pri povsem zdravih ljudeh. Izloča se v pulzih, ima pa tudi svoj dnevni ritem izločanja. Najvišje vrednosti doseže v zgodnjih jutranjih urah, najnižje pa zgodaj popoldne. Določanje koncentracije TSH v serumu je najpomembnejši test za opredeljevanje delovanja ščitnice.

Vpliv na nivo ščitničnih hormonov

Na izločanje ščitničnih hormonov lahko vplivajo tudi nekatera prehranska dopolnila:

  • Alfa – lipojična kislina lahko zniža nivo T3 tiroidnega hormona in zviša nivo TSH,
  • Po nekaterih raziskavah lahko prehranska dopolnila iz kelpa dvignejo nivo TSH,
  • Kljub temu, da pogosto slišimo, da dodajanje joda pomaga pri težavah s ščitnico, to v našem okolju ni pogosto vzrok za težave s ščitnico, saj se pri nas zaužije dovolj joda že s prehrano.
  • Nekatere raziskave dokazujejo, da ašvaganda lahko poveča nivoje ščitničnih hormonov.
  • Visoki odmerki biotina (najdemo ga v nekaterih prehranskih dopolnilih z B – kompleksom ali prehranskih dopolnilih namenjenih koži in nohtom) lahko vplivajo na rezultate nekaterih laboratorijskih preiskav,
  • Resveratrol lahko poveča nivo TSH in je lahko vzrok za povečanje ščitnice pri živalih, vendar ni dokazov da vpliva na ščitnično funkcijo pri ljudeh.

Težave s ščitnico

Za zdravljenje težav s ščitnico pa je eno izmed zdravil tudi levotiroksin.

Odmerjanje levotiroksina je individualno prilagojeno potrebam vsakega bolnika glede na raven ščitničnih hormonov. Pomembno je, da je odmerjanje zdravila najmanj 30 min pred prvim dnevnim obrokom z malo vode.

Veliko zdravil in prehranskih dopolnil namreč vpliva na absorpcijo zdravila:

  • Železove, magnezijeve pripravke, antacide, kalcijev karbonat vzemite štiri ure pred ali po zdravilu.
  • Prav tako na absorpcijo zdravila vplivajo sojini pripravki – sojino mleko, tofu, prehranska dopolnila za težave z menopavzo. Bolnikom, ki imajo težavo s ščitnico, se svetuje previdnost pri jemanju oz. jemanje vsaj dve uri po levotiroksinu.
  • Sok grenivke lahko zmanjša biorazpoložljivost zdravila in vpliva na absorpcijo.
  • Po nekaterih raziskavah na absorpcijo zdravila vpliva tudi kava, zato se priporoča uživanje kave vsaj eno uro po zdravilu (ker še ni poznano, katera sestavina kave vpliva na absorpcijo, obstaja verjetnost, da tudi brezkofeinska kava zmanjša absorpcijo zdravila). Enako velja za zeleni čaj in prehranska dopolnila iz zelenega čaja.

Če imate dvome, ste vabljeni na posvet v našo lekarno.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.