Trije slovenski muzeji pripravljajo zanimivo razstava o življenju ob reki Savi. Seveda se vsi trije muzeji ponašajo s tem, da imajo v svojem imenu vsebovano najdaljšo slovensko reko: Zasavski muzej Trbovlje, Posavski muzej Brežice in Gornjesavski muzej Jesenice.

Prvi junij je tudi mednarodni dan Save, ki ga od leta 2008 obeležujejo štiri države, skozi katere teče reka Sava (Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija). »Trije slovenski muzeji, ki nosimo v svojem imenu Savo, oziroma smo muzeji ob reki Savi – Posavski muzej Brežice, Zasavski muzej Trbovlje in Gornjesavski muzej Jesenice – načrtujemo skupno, večzvrstno razstavo o življenju ob reki z naslovom Sava združuje,« so zapisali na svojem fb profilu v Zasavskem muzeju Trbovlje.

Razstava bo izmenično stala v vsakem od sodelujočih krajev. Prikazati želijo specifike posameznih regij in njihovo sovplivanje ter opozoriti na družbeno odgovornost do naravnih virov. Odprtje razstave so načrtovali 1. junija 2020, na Mednarodni dan reke Save, v Posavskem muzeju Brežice. Zaradi svetovne pandemije koronavirusa je razstavni projekt prestavljen v jesen. Razstava se bo vsako leto selila, na Jesenice leta 2021 in v Trbovlje leta 2022.

Savus

Foto: Pri trboveljski železniški postaji. (Vir: Fototeka ZMT).