Letošnja prireditev Dobrote slovenskih kmetij zaradi epidemije COVID 19 poteka nekoliko drugače kot v preteklih letih. Osrednji del prireditve, državno ocenjevanje prehranskih izdelkov s kmetij, pa izvajajo kljub temu.

V okviru te prireditve lahko dobrote, ki so rezultat njihovega dela, oddajo v  oceno le kmetije – člani kmetijskih gospodarstev. Letos je sodelovalo tudi 20 kmetij iz Zasavja. Kar nekaj jih je bilo uspešnih in so za senzorično kakovost živil prejeli priznanja.

Kmetija Sešlar (Silva in Franci Sešlar) iz Podlipovice je prejela priznanja za mlečne izdelke iz ekološke biodinamične pridelave – zlato priznanje za albuminsko skuto in surovo maslo, za poltrdi sir pa bronasto priznanje.

Albin Ravnikar s Spodnjih Izlak je prejel zlato priznanje za orehovo potico in bronasto za kruh iz krušne peči, Ana Zakonjšek iz Knezdola pa srebrno priznanje za ajdov mešani kruh.

Ivanka in Tomaž Rožej iz Turja sta prejela zlato priznanje za motni jabolčni sok ter srebrno priznanje za jabolčni čips, Jože in Zdenka Kreže iz Podkraja pa zlato priznanje za jabolčni sok in jagodni sok. Za hruškovo žganje je zlato priznanje prejel Jože Volaj z Dobovca.

Matej Pust z Dola pri Hrastniku je prejel zlato priznanje za šampinjone v kisu.

Več o prireditvi in rezultatih najdete na tej povezavi.

Savus

Foto: arhiv KGZS- Zavod Ljubljana, Izpostava Zagorje