Predsednik vlade Marjan Šarec je odstopil. To pomeni, da se bosta poslovila tudi zasavska ministra, Rudi Medved kot minister za javno upravo in Zoran Poznič kot minister za kulturo. Razen, seveda, če bo uspelo strankam v parlamentu sestaviti koalicijo z novim predsednikom vlade in se bo ta odločil, da bo zadržal del ministrske ekipe, ki je že doslej sodelovala v vladi.

S Šarcem pade vsa vlada

Odhod Marjana Šarca z mesta predsednika vlade je dopoldan sledil že prej najavljenemu odstopu finančnega ministra Andreja Bertonclja. Šarec jo je po njegovih besedah zaradi tega, ker ni več videl možnosti večjih prebojev, sprejel že v petek, Bertoncelj pa po pregovarjanjih okrog tega, da bo država krila morebitno luknjo v zdravstveni blagajni.

Z odstopom Šarca pade tudi celotna vlada z vsemi ministri. O odstopu premiera se lahko poslanci v Državnem zboru uradno seznanijo že v sredo. Potem ima predsednik države Borut Pahor 30 dni časa, da predlaga novega mandatarja za sestavo vlade. Čeprav takšen scenarij ni izključen, pa je bolj verjeten scenarij nove, predčasne volitve.

Kaj pomeni to za Zasavje?

Pravzaprav predvsem to, da bosta končala z delom dva ministra iz Zasavja, minister za javno upravo Rudi Medved in minister za kulturo Zoran Poznič. Oba sta delala brez večjih pretresov, čeprav so ju na začetku mandata predvsem iz ljubljanskih logov obkladali z komentarji, da nista zrela, sposobna ali pa jima skušali najti kakšne slabosti. Kritiki so se kasneje utišali in, roko na srce, oba sta pokazala trdoživost Zasavcev. Predčasne volitve v državni zbor bi lahko izpeljali že aprila, zanje je dva meseca časa po razpustitvi Državnega zbora. Seveda razpustitev pomeni tudi to, da poslanske funkcije izgubijo tudi vsi poslanci iz Zasavja (Ivan Hršak, Soniboj Knežak, Nina Maurovič in Primož Siter).

Preigravanje možnosti

Sedanja vlada bo do novih volitev opravljala tekoče posle. Državni zbor pa opravlja svoje delo do konstituiranja novega. Morda se bodo poslanci lotili še ene žgoče teme, ki bi lahko prinesla drugačno razmerje sil v slovenskem političnem prostoru. Spremeniti bi morali namreč volilno zakonodajo. Imajo več možnosti, da odpravijo neskladje in zagotovijo odločilen vpliv volivcev na izvolitev kandidatov. Lahko bi odpravili volilne okraje in uvedli prednostni glas ali pa preoblikovali volilne okraje v primerljive med seboj. Minister Medved je že predstavil oba predloga zakonskih sprememb, parlamentarne stranke pa so očitno bolj naklonjene prvi rešitvi.

Čaka nas torej burna politična pomlad. Tudi v Zasavju, kjer bomo, se zdi, zaradi predčasnih volitev lahko na koncu potegnili precej kratko.

MP

Foto: arhiv Vlade RS