četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

272-krat na Mrzlico

Članice in člani Kluba ljubiteljev Mrzlice so se 18. januarja že 24. srečali na tradicionalnem vsakoletnem druženju v planinskem domu na Mrzlici, kjer so podelili tudi medalje najbolj zagrizenim pohodnikom.

Prisotne je pozdravil predsednik PD Trbovlje Matjaž Kilar, ki se je članicam in članom kluba zahvalil za njihove številne obiske na Mrzlici in izrazil željo, da bi tudi v letu 2020 še naprej tako množično obiskovali planinski dom na Mrzlici. Pri vzponih do koče jim je zaželel veliko užitkov in lepega vremena.

Prisotne člane je nagovoril tudi koordinator Kluba ljubiteljev Mrzlice in podpredsednik Planinskega društva Trbovlje Bojan Gorjup. Zahvalil se je oskrbnikoma Jožetu in Bojani Jeglič za pomoč pri organizaciji druženja, skrb za dobro počutje v koči in prijazno postrežbo.

Po uvodnih besedah je Gorjup udeležence srečanja seznanil z nekaterimi statističnimi podatki in rezultati iz leta 2019. Poročilo sta pripravila Bojan Gorjup in Karlo Polutnik na osnovi podatkov, ki so jih članice in člani kluba navedli v vpisnih knjigah v koči. Iz podatkov v poročilu je razvidno, da je v letu 2019 na Mrzlico redno hodilo 13 članic in 50 članov, od tega 38 članic in članov iz Zasavja ter 25 iz Savinjske doline.

Skupaj so članice in člani iz Zasavja opravili 3605 pohodov na Mrzlico, članice in člani iz Savinjske doline pa 1555 pohodov. Avtorja poročila sta opazila, da v zadnjih nekaj letih število savinjskih pohodnikov počasi upada, predvsem med ženskami. V letu 2019 sta tako iz Savinjske doline na Mrzlico prihajali samo dve članici kluba, kar je najmanj doslej. V povprečju so bili vsi člani in članice na Mrzlici 82-krat, enako kot leto poprej.

V letu 2019 so pohodniki prihajali iz treh zasavskih mest ter iz 16 mest oziroma naselij v Savinjski dolini. Iz Zasavja jih je bilo največ, 50 odstotkov, Trboveljčanov, ki so opravili 60 odstotkov vseh pohodov. Iz Savinjske doline jih je bilo največ iz Žalca. Ostali so prihajali iz okoliških naselji ob vznožju Mrzlice.

Zaradi zdravstvenih težav v zadnjih letih najbolj vztrajnih pohodnikov v letu 2019 nihče ni presegel 300 pohodov. Iz razpoložljivih podatkov in letnega poročila za leto 2019 je razvidno, da sta v vseh kategorijah najboljše rezultate dosegla Nada Lamovšek in Maks Petek iz Trbovelj. Bila sta najboljša v skupni uvrstitvi, med moškimi, ženskami in v parih. Vsak od njiju se je na Mrzlico povzpel 272-krat. Tretji v skupni uvrstitvi in drugi med moškimi je bil Trboveljčan Zvone Podlesnik z 227 pohodi. Med moškimi je bil tretji Trboveljčan Marjan Klanjšek z 213 pohodi. Druga med ženskami je bila Mojca Čudovan iz Hrastnika z 207 pohodi, tretja pa Trboveljčanka Katja Perko s 129 pohodi. V kategoriji parov so bili najuspešnejši Nada Lamovšek in Maks Petek, Trboveljčana Simona in Matjaž Vrbnjak (125 pohodov) ter ravno tako Trboveljčana Jasna (72 pohodov) in Marjan Klanjšek.

Po pravilih Kluba ljubiteljev Mrzlice si članica ali član, ki je v skupni razvrstitvi v tekočem letu opravil največ pohodov na Mrzlico, prisluži naziv Starešina Kluba ljubiteljev Mrzlice. Ta naslov sta si v letu 2019 prvič v vseh dosedanjih letih prislužila dva – Nada Lamovšek in Maks Petek.

Po razglasitvi rezultatov sta oskrbnika udeležencem srečanja postregla z večerjo in jim razdelila spominske majice in zaslužene medalje. Sledilo je druženje.

Besedilo in foto: Bojan Gorjup

Isti avtor