»Pred leti morda čas ni bil naklonjen izpeljavi projekta, danes ga lahko s pomočjo skupnosti izpeljemo,« je prepričan avtor skulpture akademski kipar Zoran Poznič. »Zasavje in Trbovlje si zaslužita žlahten spomin na 220, 250 let rudarjenja v naših dolinah, saj določa vse, kar smo. Izhajamo iz rudarjenja, s težkim delom in življenjem nas je kulturno označilo. Ne le nas, ampak tudi rodove, ki prihajajo,« je prepričan Poznič.

Ideja je tlela že nekaj let. Na glas jo je predstavljal bivši direktor Rudnika Trbovlje-Hrastnik Ivan Berger, po predstavitvi v društvu bivših zasavskih vodstvenih delavcev pa je vlogo koordinatorja prevzel še eden bivših vodilnih ljudi z rudnika, ki je vodil nekdanji SOZD Rudarski energetski kombinat Edvard Kardelj, Karel Vukovič.

Zakaj se je Zoran Poznič odločil za Prometeja? Odgovor je enostaven. »Prometej je ukradel bogovom ogenj in ga dal ljudem. Ogenj predstavlja svetlobo. Ne le, da razsvetljuje temo, razsvetljuje tudi življenje. Revirji so bili vedno napredni, socialno pravični, označuje jih več kot 200 let borbe za delavske pravice, socialno vključenost, boljši jutri,« pojasnjuje Poznič.

Za izdelavo monumentalnega kipa bodo za skelet uporabili jamsko železje iz Rudnika Trbovlje-Hrastnik. Nadgradili ga bodo s sodobnimi tehnologijami in materiali. Zato ne bo le spomin na preteklost ampak bo prestavljal tudi želje, stremljenja novih generacij.

Ideja o spomeniku je naletela na ugoden odziv, so dejali pobudniki postavitve obeležja. »Z današnji dnem se uradno prične gradnja spominskega obeležja. Zgodovino moramo obeležiti. Rudarji so znani kot odločni, trmasti in pokončni ljudje, te zasavske značilnosti se prenašajo tudi na mlade. Zato ne bomo čakali, da nam bo pri gradnji pomagala država ali RTH, ki je v zadnjih izdihljajih, ampak bomo obeležje postavili sami s pomočjo podjetij in posameznikov,« je na predstavitveni tiskovni konferenci dejal vodja delovne skupine za postavitev spomenika Karel Vukovič.

Investitor projekta je društvo Trbovlje novomedijsko mesto, ki ga vodi predsednica Vesna Jesih: »Naša želja je, da zberemo tudi prispevke občanov, lahko tudi skromne, da bo skulptura last vseh in za vse, namenjena prednikom in naslednikom. Osnovno poslanstvo društva je povezava zgodovine s turistično ponudbo. V Trbovljah lahko povežemo različne zgodbe, še posebej s 4. dritlom in Speculum Artiumom.« Poznič je prepričan, da bo kip del spektakularnih turističnih znamenitosti Slovenije, ki bo v Trbovlje privabil turiste od blizu in daleč.

Skulptura bo visoka 8 metrov, po besedah investitorjev bo največja v Sloveniji. Od znotraj bo osvetljena z led lučmi, zaradi svetlobnih efektov bo kip v polnem sijaju najbolj viden prav ponoči. Sodobne sončne celice bodo priskrbele dovolj energije za nočno osvetlitev, največja slovenska spominska plastika pa bo vidna praktično iz vseh delov mesta. Posebnost bo tudi laser, ki bo iz rudarske svetilke iz Špicberga svetil na rudniški jašek (Drajer šoht) na Gojdi na drugi strani trboveljske doline. Kip bodo ustvarjali na mestu, kjer bo postavljen. Najprej bodo morali narediti temelje, na katere bodo postavili osem metrov visoko konstrukcijo iz železa. Poznič predvideva, da bodo za postavitev potrebovali dvigala, verjetno celo pomoč helikopterjev.

Investitor, za projekt bodo morali zbrati okrog 45 tisoč evrov, društvo TNM bo v od RTH v likvidaciji odkupilo 1000 kvadratnih metrov veliko zemljišče. Do jeseni nameravajo zbrati denar in urediti potrebno dokumentacijo za gradbeno dovoljenje. Jeseni bi tako lahko pričeli postavljati kip in morda konec leta, za god sv. Barbare, zavetnice rudarjev, tudi svečano otvoriti.

Po Vukovičevih besedah so predvsem podjetniki že izrazili pripravljenost podpreti projekt, prav tako ga podpirajo na Občini Trbovlje. V društvu TNM pa upajo, da bodo tudi Zasavke in Zasavci prepoznali veličasnost obležja in se pridružili s svojimi prispevki. Vsak evro bo štel, so še dodali. Tako bodo postali del velike zgodbe, ki bo v čast prednikom, namenjena pa zanamcem.

Podatki za nakazila: Društvo Trbovlje novomedijsko mesto, Trg svobode 11a, 1420 Trbovlje – SI56 6100 0002 4000 184

Marko Planinc

Foto: arhiv TNM, skice Zoran Poznič