Pesnik Uroš Zupan, Trboveljčan, ki živi v Ljubljani, je izbral in uredil vsebinske prispevke za Trboveljsko knjigo – literarni kolaž mesta, ki ga je oblikovalo kopanje premoga. Izdala jo je Slovenska matica.

Slovenska matica je v sodelovanju z Občino Trbovlje ob občinskem prazniku Občine Trbovlje izdala Trboveljsko knjigo. »Izjemno smo veseli, da so pri Slovenski matici prepoznali zgodovinske in družbene vidike našega mesta, ki so med drugim vplivali na razvoj celotnega Zasavja in širše regije. Rudarski kraji imajo namreč poseben milje, imajo svoje specifičnosti bivanja in drugačnega načina življenja, ki se povsem razlikujejo od srednjeveških mest. Dinamika življenja in njihova specifična zgodba sta namreč mnogim nepoznani,« so zapisali ob izdaji knjige v sporočilu za javnost na Občini Trbovlje.

Trboveljska knjiga ni zgolj kronološki zapis dogodkov, temveč je literarni preplet zapiskov iz zgodovine in vsakdanjega življenja nekdaj rudarskega kraja, ki ga je oblikovalo in izoblikovalo kopanje premoga. Kot je zapisano v uvodniku knjige, ki ga je napisala Ignacija J. Fridl, knjiga ponuja »presunljivo otožno in hkrati uporniško zgodbo o kraju, prerešetanem s temino rudarskih rovov in prežetem z lučjo upanja, prepojenem s črnino trpkega vsakdana in rdečo revolucionarno mislijo. Je literarno preiskovanje in spraševanje sedanje generacije umetnikov o duhovni identiteti mesta nekoč, danes in jutri, je pripoved o njegovi izjemni, a pogosto pozabljeni vlogi na kulturnem zemljevidu Slovenije.«

Vsebino Trboveljske knjige je izbral in uredil pesnik ter prejemnik nagrade Prešernovega sklada Uroš Zupan, ki je v lanskem letu prejel tudi svojo točko v Parku kulture pred trboveljsko pošto. Omenjena knjiga je le eden izmed dokazov, da Uroš Zupan pomembno prispeva k prepoznavnosti Trbovelj in dobro ime mesta širi širom po Sloveniji. V knjigi so zbrana literarna in likovna dela, ki resnično prikažejo podobo Rdečih revirjev, hkrati pa predstavijo kako pomemben kulturni hram so Trbovlje in koliko priznanih umetnikov prihaja ravno iz Trbovelj.

Uroš Zupan je plodovit pesnik, urednik, prevajalec in še vedno Trboveljčan. Zupan je izdal deset pesniških zbirk, zadnjo, Oblika raja, leta 2011. Napisal je tudi šest knjig esejev, prevajal je iz angleščine, srbščine in hrvaščine. Za svojo poezijo je prejel visoka domača in tuja priznanja, njegove knjige so prevedene v več tujih jezikov. Poleg pisanja in prevajanja se ukvarja tudi z urednikovanjem.

Uradno predstavitev Trboveljske knjige z avtorjem Urošem Zupanom bodo pripravili v septembru.

Savus

Foto: arhiv Slovenske matice, arhiv Savus