V začetku avgusta je v Španiji potekalo Evropsko študentsko debatno prvenstvo 2021 (EUDC 2021), na katerem sta evropska prvaka v kategoriji ESL (angleščina kot drugi jezik) postala Hrastničan Rok Hafner in Filip Korošec. Rok Hafner je slovensko zmago okronal še s sedmim mestom med najboljšimi posameznimi govorci v omenjeni kategoriji. Ob povratku s tekmovanja je Hafnerju čestital tudi župan Marko Funkl.

Rok Hafner je študent in član Debatnega društva Univerze v Ljubljani, svojo pot debaterja pa je pričel kot dijak v Debatnem klubu Logos na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje.

Tekmovanje je organizirala Univerza Juan Rey Carlos v Madridu, potekalo pa je v hibridni obliki, kar pomeni, da so bile nekatere ekipe v Madridu, nekatere pa doma. Nekaj debatnih dvobojem je tako potekalo s pomočjo spletnih platform.

Na turnirju je sodelovalo najboljših 136 dvočlanskih ekip iz celotne Evrope, 67 od teh v kategoriji ESL. Pot do zmage ni bila lahka. Rok in Filip sta najprej uspešno opravila z devetimi preliminarnimi krogi, nato pa zmagala še v izločilnih bojih, v katerih se je pomerilo osem najboljših ESL ekip. Zmaga jima je omogočila vstop v finale, kjer sta spisala študentsko debatno zgodovino.

Na poti do naslova evropskih prvakov sta med drugim premagala ekipe iz naslednjih univerz: Dunaj, Cambridge, Tel Aviv, University College London, St. Petersburg, Imperial College, King’s College in Glasgow. Pokazati sta morala ogromno znanja, saj so debatne teme pokrivale raznolika področja (politika, narava, družba …).

Savus

Foto: Občina Hrastnik