Primož Roglič je osvojil letošnji Giro. Zmago si je zagotovil včeraj z izjemno predstavo na kronometru na Svete Višarje. Danes, v nedeljo, 28. maja, je pripeljal v Rimu z glavnino in v družbi tovarišev v ekipi Jumbo Visme proslavil svoj prvi naslov kralja Gira. V žep je pospravil že svojo četrto tritedensko dirko. Trikrat je bil najboljši tudi na Vuelti.

Rogličevi navijači še vedno navdušeno opevajo včerajšnjo veliko zmago na kronometru na Svete Višarje, ko je Rogliču dva kilometra pred ciljem v klancu padla veriga s kolesa. Potem pa se je strgal z verige in se vrgel v cilj ter poskrbel za splošno navdušenje Slovencev na Višarjah, v domovini in po svetu.

Današnji dan je v Rimu prinesel krajšo, 126 km dolgo ravninsko etapo, ki jo je ekipa Jumbo Visme z lahkoto nadzirala, Primož Roglič je tudi uradno postal prvo slovenski zmagovalec Gira in dosegel še en mejnik slovenskega kolesarstva.

Po tekmi je za Eurosport dejal: »Hvaležen sem vsem za podporo, ekipi, družini, navijačem. Včerajšnja etapa je bila polna emocij.« Na vprašanje novinarja, ali je zmaga nekako obliž na vse, kar se mu je dogajalo, je v smehu odgovoril: »Ja, ja, ja.« Primož je bil vidno zadovoljen, kmalu po prihodu v cilj si je vzel čas za lep objem svoje žene Lore Roglič Klinc. Iskreno mu je čestital tudi njegov največji tekmec na tej tritedenski dirki, Valižan Geraint Thomas. S Primožem sta soseda v Monacu, kjer prebivata njuni družini. Tretji je bil Portugalec Joau Almeida.

Etapo je v skupinskem sprintu dobil odlični Mark Cavendish iz ekipe Astana. Po tekmi se je srečen sprehajal po zakulisju dirke, se objemal s tekmeci, ki so mu prav privoščili to zmago. Veteran Cavendish se bo namreč ob koncu letošnjega leta poslovil od profesionalnega kolesarstva, v Rimu pa je dosegel 162. zmago v karieri.

V Rimu je v nedeljo, 28. maja, odmevala Zdravljica v čast slovenskega zmagovalca dirke po Italiji Primoža Rogliča. Na zmagovalne stopnice je s Primožem prišel tudi njegov sin Lev, oblečen v opremo Jumbo Visme. Pokazal je, da se zna obnašati šampionsko, skupaj sta naredila tudi značilen Primožev telemark. Neprecenljivo in izjemno lepo.

Savus

Foto: zajem zaslona