Prejšnji teden smo obeležili evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Ta je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer. V Sloveniji imamo že od leta 2003 organiziran populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu – ZORA.

Če je dekle cepljeno proti HPV in se po 20. letu starosti redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela, izjemno majhna. V državnem programu ZORA si prizadevajo, da bi v vseh slovenskih občinah pregledanost presegla ciljnih 70 %.

V Trbovljah je bila pregledanost 30. junija 2021 kar 74-odstotna, kar je nad ciljno vrednostjo in nad slovenskim povprečjem. Med 212 občinami se Trbovlje uvršča na 66. mesto največje pregledanosti.

V zadnji letih Občina Trbovlje posveča posebno pozornost ozaveščanju o vseh presejalnih programih za zgodnje odkrivanje raka Dora, Zora in Svit. S promocijo vseh treh programov na radiu, v časopisu in preko spleta želijo spodbuditi občane, da se odzovejo vabilu na presejalni program, saj si lahko s tem rešijo življenje.

Savus

Foto: arhiv Savus