Strokovna komisija je 12. januarja pregledala rezultate javnega glasovanja za prejemnike nazivov natečaja Prostovoljec zasavske regije 2020 in potrdila prejemnike  nazivov. Letos jih prejme pet prostovoljcev, ena prostovoljska organizacija in en prostovoljski projekt.

Na javnem natečaju Prostovoljec zasavske regije 2020 so kandidati nastopali v treh kategorijah: prostovoljec zasavske regije 2020 (posamezniki), prostovoljska organizacija zasavske regije 2020 (organizacije) in prostovoljski projekt zasavske regije 2020 (projekti). V prvi fazi javnega natečaja je potekalo zbiranje predlogov za prejemnike nazivov, sledilo je javno glasovanje in nato razglasitev nosilcev nazivov.

Nosilci nazivov Prostovoljec zasavske regije 2020 so Žiga Rappl iz Litije, prostovoljec Rdečega križa Litija, Cvetka Drnovšek iz Zagorja ob Savi, ustanoviteljica in predsednica Društva za zdravilne rastline Zasavje, Borut Sever iz Trbovelj, prostovoljec Rdečega križa Trbovlje ter Hrastničan Matic Rotar, prostovoljec Društva EKO krog in Hrastničanka Marjana Potočin, prostovoljka Mladinskega centra Hrastnik. V Hrastnik bosta letos romala kar dva naziva, saj sta najvišje uvrščena na javnem glasovanju prejela enako število glasov.

Naziv Prostovoljska organizacija zasavske regije 2020 prejme organizacija Prostovoljno gasilsko društvo Trbovlje – mesto.

Naziv Prostovoljski projekt zasavske regije 2020 prejme hrastniški Projekt upokojenih šivilj – 10.500 mask v šestih dneh, Štab civilne zaščite Hrastnik in predstavnica šivilj Jolanda Kunstič.

Letos sklepnega dogodka s podelitvijo nazivov ne bo. Nazive bodo prejemnikom podelili individualno na Občinah, v skladu z navodili in priporočili za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19. Tudi letos bodo prejemnikom nazivov podarili praktične pozornosti Steklarna Hrastnik, d.o.o., Chipolo d.o.o., ZKMŠ Litija in VDC Zagorje ob Savi.

Javni natečaj Prostovoljec zasavske regije izvaja Regionalni center NVO v sodelovanju z Občino Zagorje ob Savi, Občino Litija, Občino Hrastnik, Občino Trbovlje in Slovensko filantropijo, koordinatorice mreže slovenskih prostovoljskih organizacij.

»Vsem kandidatom iskreno čestitamo in se zahvaljujemo za njihova prizadevanja. Vsi prejemniki nazivov in tudi ostali kandidati so del lepih zgodb, ki mnogim prebivalcem zasavske regije pomenijo lažje ali lepše življenje. Vsako leto smo znova presenečeni nad tem, koliko solidarnosti premore naša zasavska regija in kako močno so pri nas prisotne prostovoljske vrednote. Veseli smo, da z javnim natečajem Prostovoljec zasavske regije lahko te zgodbe, posameznike  in organizacije izpostavimo in predstavimo. Namen natečaja je v prvi vrsti promocija prostovoljstva in izkaz hvaležnosti vsem prostovoljkam in prostovoljcem za njihovo dragoceno delo,« so zapisali na Regionalnem centru NVO, ki je izvajalec javnega natečaja.

Iz Slovenske filantropije prostovoljkam prostovoljcem in organizacijam iz zasavske regije sporočajo naslednje: » Letošnji izbor kandidatov, organizacij in projektov v zasavski regiji je bil prepleten predvsem z aktivnostmi, ki so jih posamezniki in društva opravili kot odziv na epidemijo korona virusa. Čeprav smo z namenom preprečevanja širjenja virusa morali vzdrževati fizično distanco, ste organizacije in prostovoljci našli več načinov, kako tudi v teh težkih časih ostati povezan in solidaren. Tudi številke o opravljenih prostovoljskih urah, ki jih sporočajo prostovoljske organizacije, potrjujejo, da ostati doma ne pomeni biti nekoristen. Za marsikoga je bil prav nenaden višek časa priložnost, da je podaril svoj čas in znanje in s tem pripomogel k lažjemu vsakdanu posameznika ali skupnosti. Na drugi strani pa se je veliko ljudi bilo pripravljenih izpostaviti in stopiti na teren. Zato v imenu Slovenske filantropije, koordinatorice Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, velik poklon in zahvala za vso angažiranost prostovoljcem in organizacijam v zasavski regiji! Prejemnikom nazivov pa iskrene čestitke, naj bo ta naziv popotnica za nadaljnje udejstvovanje tudi v »ne-koronskih« časih.«

Več informacij o prejemnikih nazivov in vtise iz podelitev boste v prihodnjih dneh našli na spletni strani www.consutla.si, v E-obvestilniku Regionalnega centra NVO, v Facebook skupini ZLHT – nevladne organizacije zasavske regije in v lokalnih in regionalnih medijih.

Savus

Foto: arhiv RC NVO