Občina Trbovlje vsako leto podeli najvišja občinska priznanja. Letos je najvišje priznanje, prvojunijsko nagrado, prejela Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje.

Prvojunijsko nagrado letos v Trbovljah niso podelili posamezniku, ampak instituciji, kjer si jo lahko delijo generacije profesorjev, delavcev, pa tudi dijakov in navsezadnje staršev. Šola ni le stavba, šola so predvsem ljudje, ki z njo dihajo.

STPŠ v letošnjem letu praznuje 60-letnico svojega delovanja. V tem času je Trbovljam vtisnila velik pečat. V njej so šolanje zaključili odlični strokovnjaki, podjetniki, obrtniki, inovatorji in nosilci razvoja. Mnogi od njih so uspešni tudi na netehniških področjih, v družboslovju in celo v politiki, kar dokazuje, da je so v šoli znali poskrbeti za vsestranski razvoj posameznika.

Zadnjih 20 let se šola srečuje z dvema popolnoma drugačnima izzivoma. Na eni strani je to obdobje upadanja števila dijakov, tako zaradi usihanja industrije v Trbovljah in Zasavju kot zaradi demografskih dejavnikov. Po drugi strani pa je to čas opaznega razvoja – ohranjanja programov in zagona novih, sledenju razvoja na področju tehnike ob vključevanju sodobne pedagoške znanosti, pa tudi opremljanja šole kljub izrazito nehvaležnim časom.

Je edina tehniška šola v Sloveniji, ki je v svoj učni program vključila tudi modul Umetna inteligenca. Kot prvi sodelujejo tudi pri snovanju programa umetna inteligenca na nacionalni ravni.

V šestdesetih letih so na šoli delovale odlične učiteljice in učitelji, ki so na njej pustili pečat. S svojim strokovnih delom pa so bili za vzgled in v pomoč tudi mnogim drugim. Šola je znana po tem, da vzpodbuja vsakega dijaka, da izkoristi svoje potenciale. Ti so lahko zelo različni in pomembno je, da jim pri uresničevanju tega nekdo pomaga.

Na šoli spoštujejo tradicijo industrijske preteklosti in se hkrati aktivno in uspešno spogledujejo z novostmi, mnoge pa tudi uvajajo v učni načrt v delu, v katerem so samostojni.

V letu 2020 so si skupaj z Zavodom za kulturo Delavski dom Trbovlje priborili posebno nacionalno priznanje za inovacijski izziv 2020 za sodelovanje kulturno-kreativnih industrij in gospodarstva, in sicer z inovacijo BCI-slikar. STPŠ Trbovlje se je na nacionalni izbor uvrstila kot prva šola v Sloveniji in lahko konkurira ostalim gospodarskim inovacijam.

60 let delovanja šole, ki je hkrati lokalna, regijska in državna, je primerna priložnost za podelitev zasluženega priznanja »Prvojunijske nagrade«. STPŠ Trbovlje je namreč kljub včasih zelo neugodnim in tehniškemu izobraževanju nenaklonjenim razmeram uspelo ne samo ohraniti svoje poslanstvo, temveč oblikovati center tehniškega izobraževanja v regiji. Priznanje je v imenu šole prejela ravnateljica Marjetka Bizjak.

Savus

Foto: STPŠ Trbovlje


 

Prejšnji članekCepljenje v Hrastniku
Naslednji članekSodobne storitve Komunale Trbovlje